Caută
Close this search box.

Ciocniri în Fâșia Gaza. Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim marcată de zeci de victime

Cel puțin 41 de palestinieni au fost uciși și 1.800 au fost răniți de trupele israeliene în ciocniri la granița cu Gaza, declară oficiali palestinieni. Violența din această zonă a reapărut din momentul deschiderii ambasadei Statelor Unite în Ierusalim, o mișcare controversată care a înfuriat pe palestinieni. Prin această acțiune a liderului de la Casa Albă, palestinienii o interpretează ca o   susținere clară a SUA pentru guvernarea israeliană asupra întregului oraș, a cărui parte estică este revendicată de către palestinieni. Mai mulți oficiali de seamă americani, inclusiv fiica președintelui Donald Trump și soțul ei, participă la evenimentul de luni. Ceremonia de deschidere este în curs de desfășurare.

Președintele Donald Trump, printr-o videoconferință, a spus oaspeților că deschiderea ambasadei a fost „demult așteptată”, adăugând: „Israelul este un popor suveran cu dreptul de a-și determina propria capitală, dar de mulți ani nu am reușit să recunoaștem adevărul”.

Între timp altercațiile de la graniță au devenit tot mai încrâncenate. Palestinienii au aruncat cu pietre și bombe de foc, în timp ce militarii israelieni au folosit lunetiști, din cauza fumului negru de la anvelopele aprinse.

Demonstrațiile în masă, conduse de conducătorii islamiști din Gaza, Hamas, fac parte dintr-un protest de șase săptămâni numit „Marele marș al întoarcerii”. Armata israeliană a declarat că 35.000 de palestinieni au participat la „revolte violente” de-a lungul gardului de securitate și că trupele sale funcționau „în conformitate cu procedurile standard”. Israelul declară că protestele vizează depășirea frontierei și atacarea comunităților israeliene din apropiere. Armata israeliană a declarat că a ucis trei oameni care au încercat să planteze explozivi lângă gardul de securitate din Rafah.

Au avut loc și ciocniri violente între poliția israeliană și protestatarii care au ridicat stegulețe palestiniene în afara noii ambasade. Mai mulți protestatari au fost reținuți.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri