Caută
Close this search box.

Scandal de spionaj în Franța

Presa franceză a publicat articole ample care relevă un scandal de spionaj, cu dovezi că statul chinez a spionat Franța.

Patru francezi au fost arestaţi la Paris, în decembrie 2017, suspectaţi că ar fi furnizat informaţii unei puteri străine.

Trei dintre ei au fost puşi sub acuzare pe 22 decembrie, scrie Le Monde, citând o sursă judiciară. Doi dintre inculpaţi sunt foşti agenţi ai Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE). A treia persoană este partenera de cuplu a unui dintre cei doi foşti spioni. Cei doi agenţi au fost puşi sub acuzare pentru „furnizarea către o putere străină de informaţii care aduc atingere intereselor fundamentale ale naţiunii” şi „compromiterea secretului apărării naţionale”. Unul dintre ei a fost inculpat şi pentru „provocare directă la infracţiunea de trădare”.

Ministerul francez al Apărării a confirmat joi seara într-un comunicat informaţia, scrie evz.ro. Într-o declaraţie pentru CNews, ministrul Florence Parly a afirmat că cei doi agenţi, astăzi în retragere, erau „foarte probabil” activi la momentul faptelor, dar a refuzat să precizeze pentru ce putere străină au lucrat.

Emisiunea „Quotidien” a canalului TMC, pe de altă parte, susţine că agenţii fuseseră recrutaţi de China. O sursă apropiată dosarului a declarat pentru Le Monde că aceştia sunt suspectaţi mai ales pentru că ar fi furnizat informaţii despre metodele de lucru ale serviciului francez de informaţii externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri