Caută
Close this search box.

Criza din Italia: Carlo Cottarelli, noul prim-minitru numit de președinte

Președintele italian, Sergio Mattarella, a cerut lui Carlo Cottarelli, fost economist al FMI, să formeze un guvern, deoarece țara se confruntă cu turbulențe politice din ce în ce  mai ample, informează BBC.

Carlo Cottarelli a devenit cunoscut sub numele de „Domnul Foarfece” pentru reducerea cheltuielilor publice în Italia fiind asemănat de unii ca întruchiparea austerității. Numirea sa a venit după ce eforturile celor două partide populiste din Italia de a forma un guvern de coaliție s-au prăbușit. Dar mișcarea este o măsură temporară, iar premierul declară că va organiza noi alegeri până la începutul anului viitor.

Deși rolul președintelui este în mare parte ceremonial, el se bucură de puteri, cum ar fi numirea șefilor de guvern și abilitatea de a dizolva Parlamentul, care s-au dovedit a fi esențiale, având în vedere instabilitatea politică frecventă și numeroasele schimbări de guvernare din Italia.

După întâlnirea cu președintele, Carlo Cottarelli a declarat că va prezenta un program Parlamentului, inclusiv un buget, și să aducă Italia la noi alegeri „la începutul anului 2019”.

Un analist BBC, James Reynolds, spune că alegerile anticipate sunt exact ceea ce doresc cele două partide populiste, Liga Italiei și Mișcarea Cinci Stele, oferindu-le șansa de a susține raliul în spatele pretenției lor că instituțiile italiene și cele mai largi ale Europei se opresc în calea voinței poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri