Caută
Close this search box.

Încă un pas spre denuclearizare. Jurnaliști străini pleacă în Coreea de Nord

Jurnaliștii străini au plecat marți în Coreea de Nord pentru a asista la distrugerea sitului de testare nucleară ceea ce înseamnă încă un pas spre denuclearizarea peninsulei Coreea. Acest  angajament este văzut ca un gest de bunăvoință înaintea summit-ului planificat cu Statele Unite ale Americii pe 12 iunie la Singapore, informează AFP.

Reporteri din China, Rusia și SUA au închiriat un mic avion la Aeroportul Internațional din Beijing, a raportat televiziunea chineză CCTV, televiziune care face parte din mass-media invitată la eveniment. Ei trebuie să asiste la dezmembrarea locului de testare atomică Punggye-ri din nord-estul Coreei de Nord. Aceste acțiuni urmează să aibă loc între 23 și 25 mai, în funcție de condițiile meteorologice. Agenția France-Presse și alte mass-media internaționale importante nu au fost invitate să acopere evenimentul. De asemenea, în ciuda faptului că inițial s-a anunțat că jurnaliștii sud-coreeni vor fi invitați, în ultimul moment a fost refuzată o listă semnificativă a jurnaliștilor de la Seul

Nordul a anunțat luna trecută că ar distruge situl prin detonarea tunelurilor de acces, anunț anunțat de Washington și Seul. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un a explicat că situl „a servit scopul său“ și că „activitatea pentru a instala focoase nucleare pe rachete balistice“, a fost „terminat“. Punggye-ri a fost scena a șase teste nucleare efectuate de Phenian. Cel mai recent, cel mai puternic până în prezent, a avut loc în septembrie și se referea la o bombă cu hidrogen. Specialiștii sunt împărțiți cu privire la faptul dacă situl va fi cu adevărat inutilizabil.  „Sincer, un sit de testare nucleară poate fi readus cu ușurință în loc”, a declarat Kim Hyun-wook, expert la Academia Națională Diplomatică din Coreea, pentru AFP.

Ambițiile militare ale Phenianului, care au testat rachete capabile să ajungă în Statele Unite continentale, i-au adus mai multe izbucniri de sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU. Trump și Kim au tranzacționat în paralel insulte personale și amenințări de război.

Dar Jocurile Olimpice de iarnă, care au avut loc în Coreea de Sud, au fost catalizatorul unei apropieri dramatice, Moon Jae-in folosind evenimentul pentru a orchestra discuțiile dintre Washington și Phenian. Summit-ul de la Singapore ar trebui să fie punctul culminant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri