Caută
Close this search box.

Întâlnire între Vladimir Putin și Shinzo Abe. Insulele Kurile și Coreea de Nord în prim-plan

Președintele rus, Vladimir Putin și premierul japonez, Shinzo Abe s-au întâlit și au discutat la Kremlin un „acord de pace“ între cele două țări ce nu a fost semnat, din cauza unei dispute asupra Insulelor Kurile, informează AFP.

Vladimir Putin susține că problema Insulelor Kurile este una delicată și ar trebui să „fie răbdător”. „Am discutat un acord de pace. Noi credem că este important să se continue cu răbdare să se caute o soluție care ar satisface interesele Rusiei și Japoniei și ar fi acceptate de către popoarele ambelor țări“, a declarat președintele la o conferință de presă în urma întâlnirii cu Shinzo Abe.

Primul ministru japonez a spus că soluționarea acestui conflict de peste 70 de ani este „dificilă”, dar a sperat că „vom pune capăt acestei probleme în curentul generației noastre”. „Acesta este obiectivul principal al programului nostru”, a continuat Shinzo Abe. Japonia și Rusia nu au reușit încă de la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial să semneze un acord de pace din cauza Kurilelor, insulele vulcanice care fac parte oficial din regiunea rusească Sahalin, dar sunt revendicate de Japonia. „Ne-am arătat hotărârea de a merge spre încheierea unui acord de pace”, a spus Abe.

Mai multe proiecte de îmbunătățire a cooperării dintre cele două țări din jurul acestor insule au fost deja puse în aplicare. „Vom facilita vizita cetățenilor japonezi” pe insulele la Kurile, a declarat Vladimir Putin.

Cele două țări sunt interesate în dezvoltarea relațiilor bilaterale. „Sunt foarte încântat să am această ocazie (…) să vorbesc în detaliu despre relațiile noastre bilaterale și cooperarea politică”, a declarat Putin la începutul întâlnirii sale cu Abe în Kremlin. „Am vorbit ieri despre dezvoltarea relațiilor economice și comerciale“ între Rusia și Japonia, observând „interesul reciproc al ambelor părți de a consolida relațiile“, a spus Putin. La rândul său, Shinzo Abe s-a declarat „gata să consolideze cooperarea calmă și energică” cu Rusia.

Din nou despre denuclearizare

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situația de pe peninsula coreeană, Shinzo Abe reamintind că „cel mai important este să se procedeze la denuclearizarea totală și ireversibilă a Coreei de Nord”. La rândul său, Vladimir Putin a cerut „tuturor participanților” în soluționarea crizei să „arate reținerea de a nu face un nou pas în confruntare și de a menține situația în domeniul diplomatic”.

După câteva luni de amenințări comune, relațiile dintre Phenian și Washington s-au relaxat dramatic. Donald Trump a anulat joi un summit de la Singapore pe 12 iunie, cu numărul unu nord-coreean Kim Jong-un, înainte de a semnala că va avea loc în cele din urmă.

Vladimir Putin și Shinzo Abe s-au întâlnit și joi pe marginea Forumului Economic de la Sankt Petersburg, unde Abe a fost prezent în calitate de invitat de onoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri