Doina Gradea, preşedintele-director general al TVR, a anunţat că se va prezenta în faţa Comisiei de cultură.

Liberalul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură, susţinea că, din înregistrările făcute publice de către Dragoş Pătraru, reiese că Doina Gradea „are o sarcină clară din partea partidului care a şi propus-o în această funcţie şi în funcţia de preşedinte al CA, de a politiza această instituţie”, transmite News.ro.

O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat „planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea (foto mai jos), preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.

UPDATE: Audierea Doinei Gradea a început cu o discuţie contradictorie între preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, şi membrii PSD. Aceştia acuză că decizia de audiere a Doinei Gradea a fost luată fără a fi consultaţi toţi membrii comisiei. Ştirbu a spus că solicitarea a fost făcută săptămâna trecută, iar în afară de grupul PSD, nu s-a opus nimeni. Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, şi membrii PNL, USR şi PMP au părăsit şedinţa comisiei, după ce solicitarea deputatului PSD Diana Tuşa, potrivit căreia Doina Gradea să îşi spună punctul de vedere şi să plece, fără întrebări sau dezbateri pe subiect, iar apoi să se continue cu alte puncte de pe ordinea de zi a fost aprobată.

sursa foto: digi24

În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.

El anunţă: „Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.

După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: „Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.

În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită „pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.

Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt „hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.

După difuzarea înregistrărilor de mai jos, PNL a cerut demisia preşedintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, spunând că în caz contrat va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

 

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a acuzat presiuni făcute la adresa ei de realizatorul de televiziune Dragoş Pătraru şi a susţinut că dezvăluirile făcute de către jurnalist sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private. În plus, ea spunea că cel care a înregistrat, fără acordul său, conversaţiile va răspunde în faţa legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.