Portalul de știri EU Today atrage atenția, înainte de orice, prin asemănarea numelui cu mult mai celebra publicație americană USA Today. Aceasta din urmă are o tradiție de peste 35 de ani, pe care i-a împlinit la 1 septembrie 2017, dar încă din anul 2015 ea atingea un tiraj zilnic, numai la ediția printată, de aproape un milion de exemplare, cifră uriașă dacă ne gândim că printul din România – cât mai există – cu greu mai atinge cîteva mii de exemplare. Iar USA Today chiar a devenit o emblemă pentru ceea ce înseamnă SUA astăzi.

Revenind la ”surioara” (mult) mai mică din Europa, EU Today, fie și numai din simplă curiozitate gazetărească, am remarcat că, înființată fiind abia în mai 2014 de un anume Gary Cartwright, ea  s-a axat inițial pe articole și analize economice, în special pe relația Uniunea Europeană – Rusia, după care, brusc, a schimbat registrul la justiție și la modul dificil în care funcționează statul de drept în … (ați ghicit)  România ! De unde și până unde acest interes spontan și intens, veți întreba. Păi să vedem.

Pe domnul Gary Cartwright îl găsim prieten pe Facebook cu ”celebrul” fost ofițer de informații Daniel Dragomir (foto), atât de mediatizat în ultima vreme. Nu că ar fi ceva interzis. Nici pe departe. Dar e semnificativ. Mai mult: înființarea EU Today a venit la relativ scurt timp după stabilirea la Londra, în septembrie 2013, a unui alt personaj extrem de controversat, Alexander Adamescu. Iar de aici lucrurile se leagă destul de evident pentru cine gândește câtuși de puțin.

Venind mult mai aproape în timp, vom remarca fără dificultate că, în data de 22 ianuarie 2018, portalul de știri EU Today a publicat un amplu raport privind sistemul justiției din România, raport care analizează motivele pentru care reformele judiciare și penale, care au fost solicitate României înainte de aderarea la UE, nu ar fi fost încă îndeplinite.

Raportul cu pricina se intitulează, cât de poate de sugestiv: ”Sistemul de justiție din România – corupt, politizat, nereformat”.

Sel prezintă studii de caz pentru a ilustra natura politizată a sistemului justiției din România, concluzionându-se că:

  • România nu și-a respectat obligațiile privind reforma judiciară;
  • România nu a reușit să demonstreze o separare a puterilor între executiv, agențiile de aplicare a legii și sistemul judiciar;
  • România a fost criticată pentru tratamentul suspecților înaintea și în timpul procesului de arest;
  • România a făcut obiectul unor hotărâri negative ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la condițiile în închisorile sale și tratamentul deținuților săi.

Ei bine, autorul raportului este, cine credeți?, tocmai Gary Cartwright, editorul EU Today. El a fost membru al personalului Parlamentului European în perioada 2004-2014, iar din 2004 până la aderarea României, în ianuarie 2007, a lucrat la Raportul Moscovici, oferind recomandări de vot deputaților din Marea Britanie în fața comisiilor și în plen.

„Aici suntem. Asta este realitatea românească după 10 ani de conducere a statului paralel: corupție, politizare și lipsa reformei. Aici ne-au adus Coldea SRL, PFA Kovesi și uneltele lor”, scrie Daniel Dragomir, exact în aceeași perioadă, pe site-ul România 3.0.

De aici încolo, traseul manipulării mediatice se evidențiază din ce în ce mai limpede. Scriam că acel raport a apărut în EU Today pe 22 ianuatie 2018. Era doar ”încălzirea”, în termeni sportivi, pentru două evenimente programate două zile mai tîrziu, pe 24 ianuarie 2018. Mai exact, la un an de la moartea lui Dan Adamescu (24 ianuarie 2017), fiul acestuia, Alexander Adamescu,  susține o dezbatere la Frontline Club din Londra, pe tema abuzurilor făcute de instituțiile statului la adresa tatălui său. În aceeași zi,  David Clark și Daniel Dragomir organizează o dezbatere la Bruxelles (foto în text, mai sus), prin așa-numita ”platformă” a lui Dragomir, ”România 3.0”, pe tema sistemului judiciar corupt și ineficient din România. Așadar, avem un Raport pregătitor, pe 22 ianuarie, pentru două evenimente-dezbateri din 24 ianuarie, unul la Londra și altul la Bruxelles, pe aceeași temă ”fierbinte”. Dar Clark și Dragomir erau prieteni mai vechi ai tânărului Alexander, prieteni care susțineau de mai multă vreme interesele familiei Adamescu la Londra, la Bruxelles și, desigur, în România.

Din blogul jurnalistului Ion Cristoiu, material publicat luni, 7 noiembrie 2016, aflăm că în discuția cu reprezentanții Black Cube, Daniel Dragomir a afirmat că este nevoie ca Laura Codruța Kovesti și Coldea să fie mediatizați în termeni negativi în presa internațională, pentru ca președintele să aibă argumente să nu o mai numească pe Kovesi la șefia DNA. Reprezentanții Black Cube au afirmat atunci că dispun de conexiuni în media europeană, dar și in Parlamentul European, fiind suficient ca un membru al Parlamentului European să abordeze în plen un subiect legat de situația din România, pentru a se demara investigații în direcția respectivă. Daniel Dragomir s-a raliat permanent la temele abordate de susținătorii lui Adamescu din diverse entităti non-guvernamentale.

Nu mai surprinde pe nimeni faptul că David Clark s-a inscris in inițiativa Romania3.0, înființată de același omniprezent Daniel Dragomir. Site-ul și pagina de Facebook ”Friends of Alexander”  au fost create pentru a îl sprijini mediatic în mod constant pe Alexander Adamescu, scopul acestuia fiind să demonstreze că, dacă s-ar întoarce în România, nu ar avea parte de o justiție corectă. Iar pentru a nu se ”întâlni” sub nicio formă cu justiția română, care l-a condamnat, pur și simplu, pentru o cât se poate de penală și dovedită dare de mită, ca și pe tatăl său, Alexander era și este dispus la orice.

A facut, între altele, și o petitie adresata premierului Marii Britanii si liderului Partidului Conservator, Theresa May,  prin care solicită incetarea abuzului asupra sa și a familiei sale. Până în prezent, doar circa 1000 de persoane din întreaga lume au semnat on-line această petiție, o cifră derizorie când e vorba de Internet.

Mai departe. Pe site-ul ”Friends of Alexander” publică, între alții, domnii Patrick Basham și Willy Fautre, aflați și ei, cu state vechi, printre prietenii obișnuiți ai lui Daniel Dragomir.

În anul 2016, Patrick Basham i-a luat un interviu fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, aflată (cum altfel ?) în anturajul aceluiași Daniel Dragomir. Totul este public, în presă. Nu ne referim decât la ceea ce a apărut în presă.

Și tot în aceeași linie de promovare a mesajelor lui Alexander Adamescu, pe 24 ianuarie 2018 cotidianul România Liberă a publicat două articole care oferă detaliat rapoartele prezentate în dezbaterea de la Bruxelles de Daniel Dragomir și David Clark, precum și acuzele aduse de Alexander instituțiilor de stat în ceea ce privește moartea tatălui său. Numai că ziarul a fost – nota bene – editat cu o noapte înainte, o știe orice jurnalist începător, moment în care rapoartele lui Dragomir și Clark încă nu fuseseră prezentate în capitala Belgiei ! Ce să vrem mai evident ? De altfel,  despre relațiile și interesele comune ale lui Alexander Adamescu, David Clark și Daniel Dragomir, precum și despre modul de acțiune al acestora, presa din România a scris încă din ianuarie 2017. Și exemplele sunt multe. Vom reveni. (foto Facebook)

3 COMENTARII

  1. Deci toti cei care semnaleaza abuzurile, derapajele sistemului din Romania ( de altfel recunoscute si de comisii parlamentare si institutii) manipuleaza ! Interesanta abordare.

  2. Nici pe departe ”toți”, cum spuneți dumneavoastră ! Abuzuri sau derapaje pot exista (și există) în toate sistemele, de orice fel, din întreaga lume. De asemenea, ele pot și trebuie să fie semnalate. Dacă ne uităm în material, sunt enumerate doar câteva persoane, degetele de la o mână ar fi mai mult decât suficiente. Acele persoane nu reprezintă, în niciun caz, totalitatea celor care semnalează abuzuri sau derapaje de orice fel. Dumneavoastră începeți fraza cu o concluzie care vă aparține în exclusivitate, neapărând nicăieri în material. Interesantă și abordarea dumneavoastră.

  3. Interesante comentariile lui Peter si Redactia, acestea părân a avea același condei si același …interes. De ce era nevoie ca Balck Cube să facă critici la Bxls, când acolo avem parlamentari europeni din întreg spectrul politic românesc (e drept, inactivi și fără opinii)? reamintesc ce spunea DElarancea intr-un dicurs la AR, tinut la 9 septembrie 2016: „Un neam nu piere prin siluire ci numai prin abdicare. Şi noi n’am abdicat nici la trecut, nici la conştiinţa naţională.” Așa să ne ajute Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 3 =