Caută
Close this search box.

Mike Pompeo într-o vizită în Coreea de Nord pentru discuții privind denuclearizarea

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a sosit la Phenian vineri unde intenționează să obțină de la  Kim Jong-un angajamente mai specifice privind denuclearizarea după summit-ul istoric dintre liderul nord-coreean și președintele american, Donald Trump, relatează AFP.

Șeful diplomației americane a fost întâmpinat la sosirea la aeroport de către omologul său Ri Yong-ho și de către mâna dreaptă a liderului nord-coreean, Kim Yong-chol, potrivit unui grup de jurnaliști care îl însoțesc.

De la întâlnirea din data de 12 iunie, în Singapore, cu Kim Jong-un, Donald Trump a fost optimist cu privire la șansele de pace din peninsula divizată după războiul din Coreea (1950-1953), pretinzând că amenințarea unui război nuclear a fost aruncat. Dar comunicatul semnat de Kim și Trump, la finalul întâlnirii, a fost lipsit de detalii. Kim „și-a reafirmat angajamentul ferm și neclintit față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”. O formulă vagă care a dezamăgit așteptările experților, mai ales că nu menționează necesitatea ca acest proces să fie la fel de „verificabil și ireversibil”, după cum susțin Statele Unite.

Phenian nu s-a angajat în mod public să renunțe la arsenalul său nuclear, care a câștigat mai multe valuri de sancțiuni ONU. Imaginile prin satelit au arătat la sfârșitul lunii iunie că lucrările de îmbunătățire au continuat în centrul de cercetare nucleară de pe situl Yongbyon.

Secretarul de stat este însărcinat cu negocierea unui proiect prin care Washington-ul speră să-l vadă pe Kim să concretizeze în mod clar despre domeniul de aplicare și natura programelor sale nucleare și balistice și va accepta un calendar pentru dezmembrarea arsenalului său. „Liderii noștri s-au angajat la summit-ul de la Singapore cu privire la o denuclearizare completă a Coreei de Nord”, a declarat Pompeo în timpul unei escale la baza americană din Yokota, Japonia.

Mai multe detalii

„Scopul călătoriei mele este de a obține detalii cu privire la aceste angajamente și de a continua să pun în aplicare ceea ce au convenit cei doi lideri și mă aștept la același lucru din partea Republicii Populare Democrate Coreene”, a adăugat șeful diplomației americane. Într-un tweet, secretarul de stat a spus că scopul său este „să ne continuăm activitatea până la o denuclearizare completă și verificată a #RDPC, așa cum s-a angajat președintele Kim”.

Washington speră că procesul va fi lansat în cursul anului, însă mulți experți și detractori ai președintelui Trump cred că promisiunea făcută de liderul nord-coreean la summit nu merită hârtia pe care a fost scrisă și că procesul, chiar dacă începe, ar putea dura ani.

Între timp, administrația americană intenționează să mențină sancțiunile economice internaționale care, în opinia sa, au împins nordul la masa negocierilor.

Pompeo va petrece noaptea în Phenian. După discuțiile de vineri și sâmbătă, va călători în Tokyo, unde va informa oficialii japonezi și sud-coreeni privind rezultatele discuțiilor. Secretarul de Stat al Statelor Unite va merge apoi în Vietnam, apoi la Abu Dhabi înainte de a se alătura lui Trump la Bruxelles pentru summit-ul NATO din 11 și 12 iulie.

Trump a spus că denuclearizarea a început deja, iar Nordul nu mai reprezintă o amenințare nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri