Caută
Close this search box.

Brexit: dezbătut în Camera Comunelor și la Bruxelles, o săptămână grea pentru Theresa May

Theresa May

Guvernul conservator al Theresei May va încerca săptămâna aceasta să reînceapă negocierile Brexit cu Bruxelles-ul, totodată atrăgând nemulțumirea euroscepticilor din Parlamentul britanic care sunt împotriva strategiei premierului de ieșire din UE, relatează AFP.

În centrul nemulțumirii lor se află „Planul Chequers”, o propunere executivă britanică de a menține o relație comercială strânsă cu continentul odată ce Brexit este consumat. Perceput de către susținătorii unui Brexit tare ca o pervertire a referendumului privind ieșirea din UE din 23 iunie 2016. Planul, detalii cu privire la care au fost prezentate joi, a provocat sfărâmări ale guvernului și a provocat demisii ale ministrului afacerilor externe, Boris Johnson, și a ministrului Brexit, David Davis. Succesorul acestuia, Dominic Raab, se va întâlni în această săptămână cu negociatorul UE Michel Barnier, pentru a încerca să reînvie discuțiile cu privire la „divorț”, care „patinează” timp de câteva săptămâni blocat pe problema frontierei irlandeze, „Planul Checkers” teoretic are o vocație de rezolvat.

Londra are puțin timp pentru a-și apăra propunerea sa: negociatorii ar trebui să ajungă la un acord până în octombrie, pentru a permite parlamentelor europene și britanice să-l ratifice înainte de realizarea Brexit, programat pe 29 martie 2019. Guvernul britanic pare, de asemenea, probabil să aibă multe de făcut pe plan intern, Parlamentul ia în considerare săptămâna aceasta două proiecte legate de Brexit: prima zi de luni va aborda problema vamală, a doua, marți, privind comerțul .

Pentru a răspunde criticii planului ei, Theresa May s-a angajat într-o misiune pentru a-i lăuda meritele. „Înțeleg aceste preocupări”, scrie liderul conservator într-o coloană din poșta de duminică. „Dar este timpul să fim pragmatici”, adaugă ea. „De aceea cred că toți trebuie să ne apropiem de planul nostru”.

Situație confuză

Primul-ministru a avertizat de asemenea deputații europeni, eurofilii și euroscepticii, care ar fi tentați să modifice cele două proiecte de lege pentru a remedia situația. „Unii intenționează să voteze amendamente care ne vor lega la o uniune vamală permanentă cu UE”, spune ea. „Ar fi o trădare supremă a votului pentru Brexit”. Analizând virulența unor „Brexiters“, partidul este departe de a fi câștigat pentru guvernul conservator, care nu are o majoritate absolută în Camera Comunelor și, prin urmare, rămâne la mila unei rebeliuni.

În „Financial Times”, David Davis, a spus că „planul Chequres” ar „periclita oportunitățile oferite de Brexit”. Din cauza „regulilor comune“ cu UE, în conformitate cu această propunere, „suntem în imposibilitatea de a încheia acorduri de liber schimb (cu alte țări). După cum Donald Trump a subliniat în mod corect, ar ucide perspectiva unui acord SUA-Marea Britanie”, spune Davis, citând un extras din interviul șocant dat de mogulul imobiliar la tabloidului „The Sun” săptămâna trecută. Președintele american, care a încheiat duminică o vizită oficială în Regatul Unit a subliniat de numeroase demonstrații ostile, a moderat această afirmație manifestându-și dorința de a ajunge la un acord de schimb bilateral formidabil cu Londra.

Theresa May va trebui, de asemenea, să convingă eurofilii, dintre care unii cred că „planul Chequres” nu merge suficient de departe pentru menținerea unei relații puternice cu UE. Planul este „plin de bune intenții”, a declarat fostul prim-ministru al Forței de Muncă, pro-UE, Tony Blair, într-un articol publicat de Institutul său pentru Schimbări Globale. „Dar această soluție – un picior înăuntru, un picior în afară – nu va funcționa, (…) și va duce la o situație confuză în care vom continua să respectăm regulile Europei, fără a mai avea de spus ceva. Parlamentul ar trebui să respingă această soluție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri