Caută
Close this search box.

Acordul nuclear iranian: Hassan Rohani inițiază o vizită în Europa pentru a dezbate subiectul

Președintele iranian Hassan Rohani inițiază luni o vizită în Elveția și Austria, considerată „de o importanță capitală” în Teheran pentru cooperarea dintre Republica Islamică și Europa după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, relatează AFP.

Așteptat la Zürich, Rohani a zburat din Teheran la începutul după-amiezii pentru a conduce o delegație mare, potrivit televiziunii de stat a Iranului. Vizita în Elveția va continua marți și, potrivit autorităților austriece, Rohani va fi miercuri la Viena, unde a fost semnat în iulie 2015 acordul internațional privind energia nucleară. Această călătorie va fi „o oportunitate de a vorbi despre viitorul acordului”, a spus Rohani înainte de a se îmbarca. „În contextul actual al retragerii SUA (…) și negocieri intense între Iran și Europa să găsească modalități de a păstra acest acord” această călătorie „este de o importanță capitală”, de asemenea, „Va oferi o imagine mai exactă a cooperării dintre Iran și Europa”, a declarat sâmbătă agenția Isna, citându-l pe ministrul iranian de externe, Bahram Ghassemi.

Austria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) timp de șase luni, iar Elveția reprezintă interesele SUA în Iran, în absența relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Cu ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, Rohani, conservator moderat ales în 2017, cu sprijinul reformator, a fost arhitectul iranian principal al acordului de la Viena, pe care l-a făcut piatra de temelie a politicii sale privind deschiderea spre Occident, care este criticată sever de tabăra iraniană ultraconservatoare.

Președintele american Donald Trump a retras în mod unilateral țara sa în luna mai din acord, atrăgând critici din partea altor părți (Iran, Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia), pactului aprobat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite. Berlin, Beijing, Paris, Londra, Moscova și UE (asociat cu monitorizarea acordului) continuă să proclame atașamentul lor față de text, pe care prezintă drept o victorie diplomatică pentru lupta împotriva proliferării nucleare. Dar Republica Islamică repetă că nu va rămâne acolo împotriva intereselor sale.

Garanții economice

Renunțarea Washington-ului deschide calea pentru noi sancțiuni SUA împotriva Teheran-ului și companiilor din țările terțe care tranzacționează sau investesc în Iran. În timp ce Teheran-ul s-a plâns că nu a cules investițiile promise care se așteptau după acordul de la Viena, mai multe grupuri străine majore a anunțat în luna iunie intenția de a înceta orice activitate cu Iran, de frica viitoare sancțiuni.

Liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, a cerut Europei să ofere „garanții” de natură economică care ar permite Iranului să rămână parte la acord. Prin creșterea presiunii, a ordonat pregătirile pentru reluarea rapidă a activităților nucleare suspendate de Iran în temeiul acordului de la Viena, în cazul unor negocieri nereușite cu UE.

La începutul lunii iunie, Rohani a călătorit în China pentru discuții privind viitorul textului cu omologii săi din Rusia și China, în paralel cu un summit internațional. În Elveția, liderul iranian urmează să se întâlnească cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset. În timpul vizitei sale, va avea loc un forum economic irano-elvețian privind alimentația și sănătatea. Potrivit agenției oficiale Irna, călătoria ar trebui să fie, de asemenea, o oportunitate de semnare a acordurilor de cooperare economică.

În Viena, Rohani se va întâlni cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, și cu prim-ministrul Sebastian Kurz. Potrivit presei austriece, trebuie semnate mai multe memorandumuri de cooperare economică pentru a aduce angajamentele la păstrarea acordului din 2015. Statele Unite și unele țări europene, cum ar fi Franța, acuză Iranul că joacă un rol destabilizator în Orientul Mijlociu, pe care Teheran-ul îl apără cu înverșunare. Kurz, citat de agenția austriacă de știri APA, duminică, a declarat că se așteaptă să vorbească „în mod clar” lui Rohani „despre rolul iranian în regiune” și că va găsi „cuvinte clare despre situația privind drepturile omului” în această țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri