Caută
Close this search box.

Dilema lui Zegrean, fost preşedinte al CCR: Când se va naște un procuror şef pentru DNA pe placul lui Toader?

augustin zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale a Românei (CCR), se îndoieşte de anunţul lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care susţinea că niciunul dintre candidaţii la funcţia de procuror-şef al DNA nu a îndeplinit condiţiile pentru această funcţie.

Zegrean crede că, mai degrabă, candidaţii nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare. „Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie”, a afirmat el

Augustin Zegrean a spus că nu îl suspectează „de nimic rău” pe ministrul Justiției, deși are „anumite îndoieli”.

„Toți acești concurenți, sau trei dintre ei, sunt din structuri de conducere ale DNA. Deci procurorul șef adjunct mă gândeam că îndeplinea condițiile pentru a fi acolo. Dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să fie demiși de acolo dacă niciunul dintre ei nu e în stare să îndeplinească funcția de procuror șef, nici cea de procuror șef adjunct nu poate să o îndeaplinească, pentru că sunt momente în care trebuie să-l înlocuiască pe procurorul șef. Nu vreau să intru în amănunte, e un fel de a mă juca, pentru că și Ministerul se joacă”, a subliniat fostul președinte al CCR, conform Digi24.

„Probabil că nu se grăbesc. Doamna care este acum (Anca Jurma, n.n.) poate că este foarte bună și poate conduce instituția șase luni, și încă șase luni după aceea, și, între timp, se va naște un procuror pe placul Ministerului”, a adăugat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a mai spus că, dacă instituțiile sunt consolidate, atunci „nu e o mare spaimă” că DNA funcționează fără un procuror șef pe deplin.

În ceea ce privește motivele pentru care niciun candidat nu a îndeplinit condițiile, Augustin Zegrean a spus că „ar fi fost mai corect dacă ar fi spus că niciunul n-a întrunit pretențiile celor care i-au examinat”.

„Să spui că niciunul nu e apt, înseamnă că nu au răspuns la intrebările sau la cerințele, la pretențiile pe care cei care i-au examinat le au”, a mai spus el.

„Persoana lor nu e agreată pentru acest post”

Ce rost mai are să mai încerce încă o dată? Nu e ca și cum te duci la un examen de admitere, dacă n-ai reușit anul ăsta mai încerci la anul. Persoana lor nu e agreată pentru acest post”, a precizat Zegrean.

Cu privire la legea 303, prin care președintele poate refuza doar o dată numirea unui procuror-șef, fostul președinte al CCR a spus că „într-o zi președintele va trebui să promulge legea, că a fost obligat să o promulge pentru că nu mai are alte mijloace. La noi președinte nu are drept de veto”.

„Le acord circumstanțe de credibilitate tuturor. La un astfel de nivel nu ne jucăm când respingem sau nu pe cineva. Dacă o luăm în joacă, ne putem juca și ne putem imagina tot felul de finaluri ale jocului. La noi văd că jocul nu se mai termină”, a conchis Augustin Zegrean.

Candidaţii

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Un răspuns

  1. Dan Barna, liderul USR, însă, consideră că ministrul Justiției încearcă să amâne numirea procurorului șef al DNA până când președintele promulgă Legea 303/2004 privind statutul magistraților, care spune că are dreptul de a refuza propunerea o singura data. În opinia lui Barna, ADN-ul trebuie să devină un element cheie în legătură cu Dragnea și Tăriceanu.
    PNL afirmă că decizia ministrului justiției de a refuza numirea unui candidat la postul de procuror șef al DNA arată abordarea politică a acestui proces, în PSD-ALDE, sfidarea sistemului judiciar. ( Știm cu toader că este un PSD dragnea om, ar putea fi acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri