Caută
Close this search box.

Criticat dur de Dragnea şi Tăriceanu, Maior îşi menţine poziţia referitoare la scrisoarea lui Giuliani

George Maior, ambasadorul României la Washington, a declarat că a avut o discuție Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, căruia i-a explicat „foarte detaliat” punctul său de vedere referitor la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, pe care şi-l menţine.

Declaraţia lui Maior legată de scrisoare avocatului american a stârnit reacţii extrem de critice din parte lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește declarația pe care am făcut-o mi-o mențin”, a spus el, precizând că nu a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

„Nu am avut nicio discuție cu dl președinte Iohannis. Am avut o discuție cu dl Meleșcanu în care i-am explicat foarte detaliat argumentele care cred reprezintă până la urmă un punct de vedere valid”, a spus Maior, care este audiat azi în Comisia SRI.

“Respect Comisia şi am răspuns acestei invitaţii care are legătură cu activitatea de director, nu cu declaraţiile diplomatice sau cu activităţile mele diplomatice. În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, binînţeles că mi-o menţin, ea este concordantă cu realitatea, concordantă cu ceea ce practic a declarat şi Guvernul american. Consider că am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană când este vorba despre o persoana privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declaraţie din partea americană care să îmi confirme acest lucru”, a spus George Maior, ciatat de News.ro.

Acesta a precizat că, dacă se doreşte plecarea sa din funcţia de ambasador, aceasta reprezintă un interes politic.

Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni politice, care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional”, a mai adăugat ambasadorul.

Maior este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.

În ce priveşte, scrisoarea lui Giuliani, acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea (scrisoarea lui Giuliani -n.n.) este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar” a declarat recent George Maior.

Ce vor Dragnea şi Tăriceanu

Liviu Dragnea, liderul PSD, a afirmat sâmbătă, după ședința social democraților, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Și Călin Popescu Tăriceanu, prşşedintel Seantului şi lider ALDE, a declarat luni că George Maior nu mai poate reprezenta România în plan extern.

„Atâta vreme cât intră în aceste jocuri și angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor președintelui care reprezintă puterea legitimă aleasă de cetățenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomației”, a spus Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri