Caută
Close this search box.

Indonezia caută supraviețuitori după cutremur și tsunami: Peste 400 de victime au fost deja confirmate

Echipele de salvare din Indonezia s-au luptat duminică pentru a ajunge la comunități devastate de cutremurul major și de tsunami-ul ce l-a urmat pe insula Sulawesi, cu un număr de peste 400 de persoane ucise, care se așteaptă să crească brusc pe măsură ce se restabilește contactul cu zonele îndepărtate, informează Reuters.

Zeci de oameni au fost prinși în capcanele unui hotel și al unui mall din orașul Palu, care a fost lovit de valuri de șase metri după cutremurul cu magnitudinea de 7,5 de vineri. Sute de oameni s-au adunat la mall cautând pe cei dragi. „Avem informații de la oameni că rudele lor sunt încă în interior, așa că ne concentrăm mai mult pe asta, mai ales pentru a găsi supraviețuitorii”, a declarat pentru Metro TV un salvator identificat ca Yusuf, care lucra la ruinele mall-ului.

Cu decese confirmate numai din Palu, autoritățile se așteaptă la ce e mai rău pe măsură ce ajung noi rapoarte din zonele periferice, în special, Donggala, o regiune de 300.000 de locuitori la nord de Palu și mai aproape de epicentrul cutremurului. Vicepreședintele Jusuf Kalla a declarat că numărul ar putea crește la câteva mii.

Un oficial a declarat că tsunami-ul a călătorit de-a lungul mării deschise la viteze de 500 km / h înainte de a lovi țărmul, iar pierderile ar putea fi extinse pe o coastă de 300 de km la nord și la sud de Palu. Orașul de pescuit Donggala a fost distrus în mare măsură, cu case înmormântate în mare și corpuri prinse în resturi, potrivit reporterului televiziunii Metro pe scenă. „Nu am auzit nimic de la Donggala și acest lucru este extrem de îngrijorător. Există mai mult de 300.000 de oameni care locuiesc acolo”, a spus Crucea Roșie într-o declarație. „Aceasta este deja o tragedie, dar ar putea deveni mult mai rău”.

Întrebări despre avertismente

Indonezia este prea familiarizată cu cutremurele și tsunami-urile mortale. În 2004, un cutremur de pe insula Sumatra a declanșat un tsunami în Oceanul Indian, ucidând 226.000 de persoane în 13 țări, dintre care mai mult de 120.000 în Indonezia. Întrebările sigur apar de ce sistemele de avertizare create în întreaga țară după acel dezastru par să fi eșuat vineri.

Agenția meteorologică și geofizică BMKG a emis un avertisment privind tsunami după cutremurul de vineri, dar l-a ridicat 34 de minute mai târziu, făcând critici pe scară largă pe care le-a retras prea repede. Dar oficialii au spus că au estimat că valurile au lovit în timp ce avertismentul era în vigoare. Sute de oameni s-au adunat pentru un festival de pe plaja lui Palu, când zidul de apă a spulberat uscatul măturând mai mulți oameni.

Șeful Agenției Naționale pentru Managementul Dezastrelor (BNPB), Willem Rampangilei, a declarat reporterilor de la Sulawesi că salvatorii sâmbătă erau în continuare în căutarea victimelor, numărul morților din Palu ajungând la 420. „Ne confruntăm cu dificultăți în desfășurarea de echipamente grele pentru a găsi victime sub dărâmăturile clădirilor, deoarece multe dintre drumurile care duc spre orașul Palu sunt afectate”, a declarat el ziarului „Kompas”.

Filmările video amator difuzate de posturile de televiziune au arătat valuri care se prăbușeau peste casele de-a lungul țărmului Palu, împrăștiind containere de transport maritim și inundând o moschee. Zeci de oameni răniți erau tratați în corturi amenajate în aer liber.

„Îngrozitor”

Președintele Joko Widodo a programat să viziteze duminică centrul de evacuare. Primul ministru australian, Scott Morrison, a declarat că Indonezia nu a cerut ajutor, dar el l-a contactat pe președintele Widodo peste noapte pentru a oferi sprijin și profunde simpatii. „Este îngrozitor … Dacă are nevoie de ajutorul nostru, îl va avea”, a declarat el pentru programul ABC TV Insiders.

Mai mult de jumătate din cei 560 de deținuți din penitenciarul lui Palu au scăpat după ce zidurile s-au prăbușit în timpul cutremurului, potrivit agenției de stat Antara, în timp ce mai mult de 100 de deținuți au scăpat dintr-o închisoare din Donggala.

Armata a început să trimită aeronave cu ajutoare din Jakarta și din alte orașe, au spus autoritățile.

Aeroportul lui Palu a fost distrus în timpul cutremurului, dar a fost redeschis pentru zboruri comerciale limitate, duminică, au declarat autoritățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri