Caută
Close this search box.

Spre denuclearizare până în 2021: Washington-ul pregătit să reia negocierile cu Phenian-ul

Statele Unite au declarat că sunt gata să reia negocierile cu Coreea de Nord după ce Phenian-ul a promis miercuri că va dezmembra instalațiile sale principale de rachete și a sugerat că va închide principalul său complex nuclear din Yongbyon dacă Washington-ul ar lua acțiuni nespecificate, informează Reuters.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că a invitat ministrul de externe al Coreei de Nord să se întâlnească săptămâna viitoare la New York, cu scopul de a finaliza denuclearizarea până în ianuarie 2021, după un summit de la Phenian între liderii celor două Corei.

Statele Unite au apărut dornice să profite de angajamentele liderului nord-coreean, Kim Jong-un, în cadrul discuțiilor cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, chiar dacă criticii au spus că s-au făcut pași puțini pentru a pune Phenian-ul pe un curs al denuclearizării ireversibile.

Coreea de Nord va permite experților din „țările vizate” să vizioneze închiderea sitului său de testare a motorului cu rachete și lansare de la Tongchang-ri, a declarat Moon la o conferință de presă comună cu Kim după întâlnirea lor din capitala nord-coreeană. Coreea de Nord va lua, de asemenea, măsuri suplimentare, cum ar fi închiderea complexului nuclear principal Yongbyon, în cazul în care Statele Unite vor întreprinde măsuri reciproce nespecificate, a adăugat președintele sud-coreean.

Renașterea bruscă a diplomației a urmat săptămânilor de îndoieli în administrația președintelui american Donald Trump despre problema dacă Coreea de Nord este dispusă să negocieze cu bună-credință, după summit-ul din iunie dintre Trump și Kim, care a dat câteva rezultate tangibile.

Data de încheiere în ianuarie 2021 a fost termenul cel mai specific stabilit în ceea ce se așteaptă să fie un proces lung de începere a încheierii programului nuclear al Nordului, care putea amenința aliații SUA, Coreea de Sud și Japonia sau chiar și teritoriul american.

În afară de invitarea ministrului de externe al Coreei de Nord, Ri Yong-ho, să se întâlnească când ambii sunt la New York săptămâna viitoare pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU a liderilor mondiali, Pompeo a declarat că Washington-ul a invitat reprezentanții Phenian-ului să se întâlnească cu reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, la Viena, cu „prima ocazie”.

China, cel mai important susținător economic al Coreei de Nord și aliat diplomatic, a declarat că a salutat cu căldură acordul obținut în Phenian și că a sprijinit cu fermitate acest lucru. „Nu putem să lăsăm acest lucru greu privind oportunitatea păcii să ne scape din nou”, a afirmat într-o declarație diplomația de top a guvernului chinez, prin consilierul de stat Wang Yi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri