Caută
Close this search box.

Cazul Andrew Brunson la final: Trump s-a întâlnit cu pastorul american eliberat de Turcia

Pastorul american, Andrew Brunson, s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă după mai mult de doi ani de detenție în Turcia, informează BBC.

Andrew Brunson a apărut în Biroul Office împreună cu președintele Trump după un caz care a afectat relațiile dintre SUA și Turcia. Brunson i-a mulțumit președintelui și administrației sale pentru asigurarea eliberării – și s-a rugat pentru el. Trump i-a mulțumit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că a ajutat la eliberarea sa. El a spus că SUA a lucrat „mult și greu” pentru a asigura eliberarea lui Brunson și i-a spus lui Brunson că „a galvanizat țara” cu puterea și credința sa.

Brunson a fost arestat în legătură cu presupuse legături cu grupurile politice, inclusiv cu mișcarea Gulenistă interzisă, după o încercare de lovitură de stat nereușită în 2016. Vineri, un tribunal turc l-a condamnat pe Brunson la trei ani de închisoare – dar – l-a eliberat din cauza timpului pe care el l-a petrecut deja în detenție. Clauze suplimentare de spionaj împotriva lui au fost, de asemenea, abandonate de instanță.

Declarațiile lui Trump

Trump a numit eliberarea „un pas extraordinar” către o „relație minunată” cu Turcia. El a insistat că nu s-a încheiat nici o înțelegere cu Turcia, dar a afirmat că SUA își va reconsidera sancțiunile „foarte dure” asupra țării. Întrebat de un reporter dacă eliberarea are legătură cu dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, președintele a declarat că momentul este o „coincidență strictă”.

Declarațiile lui Brunson

Pastorul a îngenuncheat să se roage pentru Trump în Biroul Oval, cerând ca președintele să devină „o mare binecuvântare pentru această țară”. El a spus apoi reporterilor că el și soția lui vor acum să petreacă timp cu copiii lor. Într-o declarație anterioară, Brunson a declarat că întreaga familie „mulțumește președintelui, administrației și Congresului pentru sprijinul lor neclintit”.

După eliberarea sa de vineri, a zburat de la Izmir, vestul Turciei, până la o bază americană din Germania, apoi în baza aeriană Andrews Air Force din Maryland.

Acuzațiile aduse pastorului

Brunson a trăit în Turcia împreună cu soția și cu cei trei copii de mai mult de 20 de ani, majoritatea timpului lucrând pentru mica biserică din Ismir, care avea o congregație de aproximativ douăzeci de oameni. El a fost arestat în octombrie 2016. Autoritățile l-au acuzat că are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și cu mișcarea gulenistă, pe care Turcia o acuză pentru lovitura nereușită din 2016. În iulie 2018, a fost eliberat din închisoare din motive de sănătate și s-a mutat în arest la domiciliu până la judecată. Câteva săptămâni mai târziu, SUA au impus sancțiuni asupra miniștrilor justiției și internelor din Turcia în legătură cu detenția sa continuă. Brunson și oficialii americani au insistat că este nevinovat de toate acuzațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri