Caută
Close this search box.

Ce modificări cere Comisia de la Veneţia la Legile Justiţiei mutilate de PSD

bogdan marin

Avertismentele oficialilor europeni cu privire la situaţia justiţiei din România produc primele efecte la Bucureşti.

Ministrul Tudorel Toader a anunţat că a scris o ordonanţă de urgenţă care va modifica cele trei legi ale Justiţiei, în acord cu recomandările comisiei de la Veneţia.

O primă recomandare a experţilor internaţionali vizează menţinerea preşedintelui României şi a CSM în procedura de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt.

De asemenea, eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor este o altă solicitare expresă a Comisie de la Veneția.

Abandonarea actualei scheme de pensionare timpurie a magistraților este o altă recomandare, pentru a fi evitată depopularea instanţelor din România.

Renunţarea la ideea înfiinţării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților şi reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM completează cele șapte recomandări ale experţilor internaţionali.

Tot joi, însă, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea CSM, una dintre cele trei legi ale justiţiei. A avertizat, însă, că aplicarea noilor prevederi ar putea avea efecte nefaste şi a cerut, la rândul său, modificarea rapidă a actelor normative în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri