Caută
Close this search box.

Congresul Tory la Birmingham: Theresa May dă asigurări privind Brexit

Premierul britanic Theresa May va încerca, miercuri, să-și reunească partidul, prezentând o viziune extrem de optimistă asupra Brexit, în ciuda incertitudinilor legate de această problemă, informează AFP.

„Cred cu tărie că partea cea mai bună de abia urmează și că viitorul nostru este plin de promisiuni”, aceasta trebuie să afirme hotărârea la închiderea Congresului Partidului Conservator adunat în Birmingham (centrul Angliei) de duminică, în conformitate cu fragmente din discursul său transmis în avans de către serviciile sale.

În ciuda impasului în discuțiile actuale dintre Londra și Bruxelles, șeful guvernului britanic va prezenta Brexit-ul ca o „perioadă de oportunitate” și va asigura că planul Checkers rămâne „în interes național”. Acest plan prevede o relație economică strânsă între Regatul Unit și UE după divorț prin menținerea unor norme comune privind bunurile industriale și produsele agricole. El a fost respins de liderii europeni, care i-au cerut Theresei May să-și revizuiască copia pentru următorul summit european de la 18 și 19 octombrie.

În Birmingham, cele patru zile ale Congresului au adus în prim plan diviziunile Tory. În sala mare a Centrului de Convenții, evenimentele oficiale, la care doar miniștrii au vorbit, au făcut un guvern hotărât să apere premierul și propunerea sa. Dar în sălile învecinate, câțiva deputați europeni, în special Euroscepticul, Jacob Rees-Mogg, fostul ministru al Brexit David Davis și fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, au cerut să renunțe la acest plan și, în schimb, să propună un acord de liber schimb similar cu cel semnat între UE și Canada. Planul Chequers „este o trădare”, a declarat Boris Johnson într-un discurs adresat marți, în jurul a 1.500 de activiști, în care a lăudat „marile oportunități” oferite de contrapunerea lui.

Menținerea premierului

Lupta pentru conducerea partidului, latentă de la declinul alegerilor parlamentare anticipate din iunie 2017, a rămas totuși limitată. Nici un rival al primului ministru nu s-a poziționat pe plan frontal. „Pentru moment, partidul încearcă să o țină pe Theresa May la putere cât mai mult timp posibil”, a declarat analistul AFP Mark Garnett. „Nici un candidat potențial nu vrea să-i ia locul într-o perioadă atât de dificilă”.

Deoarece Theresa May, care are doar o majoritate mică în Parlament, se află la mila unei rebeliuni a parlamentarilor săi. Dar unii doresc o ruptură clară cu UE, în timp ce alții pretind, dimpotrivă, să rămână cât mai aproape posibil și trebuie să ia în considerare și poziția aliatului său, partidul ultra-conservator din Irlanda de Nord DUP, al cărui cei 10 membri contribuie la o majoritate absolută în Camera Comunelor. „Nu putem avea granițe vamale în Marea Irlandei sau în granițele de reglementare, pentru că ne separă de restul Regatului Unit”, a declarat șeful DUP, Arlene Foster, marți. Ea a avertizat guvernul împotriva oricărui compromis care ar consolida controlul asupra mărfurilor care se deplasează între provincia Ulster și restul Regatului Unit. Această întrebare este principala sursă de blocaj în negocierile dintre Londra și Bruxelles. Având în vedere că nici un acord nu poate fi ratificat de parlament, mai mulți deputați conservatori, printre care Justine Greening, Philip Lee sau Anna Soubry, s-au pronunțat în favoarea unui al doilea referendum asupra Brexit. Dar acest scenariu a fost puternic respins de Downing Street.

În căutarea unui acord, Theresa May nu va putea conta pe nici un sprijin din partea Muncii. Principalul partid de opoziție a anunțat că va respinge orice planuri ale guvernului care nu ar menține avantajele pieței unice europene și ale uniunii vamale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri