Caută
Close this search box.

Coreea de Nord și Coreea de Sud încep să înlăture minele de-a lungul frontierei fortificate

Trupele din Coreea de Nord și Coreea de Sud au început să elimine luni câteva mine de-a lungul frontierei lor puternic fortificate, a declarat ministrul de apărare al Sudului, ca parte a unui pact de reducere a tensiunii și de construire a încrederii pe peninsula împărțită, informează Reuters.

Detalii despre proiect au fost convenite în cadrul summit-ului de luna trecută din Phenian, capitala Coreei de Nord, între liderul său, Kim Jong-un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Într-o declarație, ministerul a afirmat că cele două părți au convenit să elimine toate minele de teren din așa-numita zonă comună de securitate din Panmunjon în următoarele 20 de zile, cu ingineri militari care îndeplinesc sarcina periculoasă din partea sud-coreeană. Nu a existat nici o confirmare imediată din partea Coreei de Nord că trupele sale au început procesul.

Acordul prevede, de asemenea, îndepărtarea posturilor de pază și a armelor din zona comună de securitate pentru a urmări eliminarea minelor, iar trupele rămase acolo vor fi lăsate neînarmate.

Zona comună de securitate este singurul loc de-a lungul zonei demilitarizate de 250 de kilometri, unde trupele ambelor Corei se confruntă fața în față și sunt de asemenea angajate de trupele Organizației Națiunilor Unite.

În noiembrie 2017, trupele nord-coreene din zona comună de securitate au împușcat unul dintre soldații lor ce a dezertat în sud de cinci ori. De atunci, totuși, a fost scena primului summit sumbru în aprilie dintre Kim și Moon, precum și locul celei de-a doua întâlniri a acestora în luna mai. La summit-ul din aprilie, cele două Corei și-au anunțat intenția de a transforma zona demilitarizată – un simbol al tensiunii și divizării – într-o „zonă de pace”. Au dezmembrat deja difuzoare de propagandă și niște posturi de pază de-a lungul graniței.

Proiectele de dezmembrare vor începe, de asemenea, luni, în provincia Gangwon din estul  Coreei de Sud, pentru a permite echipelor să caute rămășițele soldaților uciși în războiul coreean 1950-1953, a adăugat ministerul.

Mai mult de un milion de mine terestre au fost puse în zonele de frontieră, inclusiv în Zona demilitarizată și în Zona de Control Civil din Sud, spun experții în deminare, civilii și soldații au fost uciși sau răniți de acestea. În 2015, doi soldați sud-coreeni au fost mutilați de o mină de teren nord-coreeană după părerea specialiștilor din Seul, o acuzație pe care Nordul a negat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri