Caută
Close this search box.

Cutremurul din Indonezia: Peste 1200 de victime și șanse mici pentru eventuali supraviețuitori

Timpul este la limită pentru oricine a fost prins în molozul cutremurului devastator și al tsunami-ului din Indonezia, la cinci zile după dezastru, iar sunt supraviețuitorii din ce în ce mai supărați așteptând o operațiune de ajutor pentru a se muta cât mai repede din zonele afectate, informează Reuters.

Numărul oficial al victimelor în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade care a lovit coasta de vest a insulei Sulawesi vineri a fost de 1.234, mulți fiind uciși de undele de tsunami declanșate de cutremur. Însă oficialii se tem că acesta ar putea crește, deoarece majoritatea morților confirmați au venit din Palu, un mic oraș la 1.500 km nord-est de Jakarta, iar comunicațiile cu zonele îndepărtate au fost în mare parte întrerupte începând de vineri și nu se știu detalii din aceste zone.

Subliniind un sentiment tot mai acut de urgență, președintele Joko Widodo urma să facă a doua vizită în zona de dezastru miercuri. El a efectuat o vizită inițială la mai puțin de două zile după cutremur. Cel puțin șapte avioane au ajuns la aeroportul Palu miercuri dimineață, transportând câteva tone de ajutor. Widodo, care speră la realegerea sa anul viitor, ar putea să se confrunte cu critici dure dacă condițiile nu se îmbunătățesc repede. El a cerut marți întăriri în căutarea supraviețuitorilor, spunând că toată lumea a trebuit să fie găsită.

Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de atenuare a dezastrelor, a declarat marți că salvatorii au ajuns în toate cele patru districte grav afectate, care au o populație de 1,4 milioane de locuitori, dar a refuzat să ofere o estimare a numărului de victime. „Sperăm ca numărul morților să nu crească”, a spus el. „Continuăm operațiunile de salvare, dar acum echipa luptă împotriva timpului”. El a oferit câteva detalii despre condițiile pe care le găsiseră salvatorii, spunând că erau asemănătoare cu cele din Palu. Cutremurul a distrus hoteluri, mall-uri și nenumărate case în Palu, fiind apoi lovite de valurile de tsunami, de o înălțime de șase metri, după aceea.

Aproximativ 1.700 de case dintr-un cartier au fost înghițite de lichefierea pământului, ceea ce se întâmplă atunci când un pământ scuturat de un cutremur se comportă ca un lichid și se presupune că sute de oameni au pierit, a spus agenția de dezastre.

Pe lângă problemele din Sulawesi, vulcanul Soputan din nordul insulei, la aproximativ 600 de kilometri nord-est de Palu, a izbucnit devreme miercuri, dar nu au existat rapoarte despre victime sau pagube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri