Caută
Close this search box.

FOTO. Cea mai valoroasă canotoare a tuturor timpurilor este româncă. La mulți ani, Elisabeta Lipă !

La mulți ani plini de senin, de bucurii și de noi împliniri, Doamnei ELISABETA LIPĂ, personalitate marcantă a sportului și olimpismului românesc și mondial, președintele Federației Române de Canotaj (din martie 2009), cvintuplă campioană olimpică, dublă vicecampioană olimpică, medaliată cu bronz olimpic, multilplă campioană și medaliată mondială.

ELISABETA LIPĂ (născută Oleniuc) a văzut lumina zilei pe 26 octombrie, în localitatea Cândești, județul Botoșani. A inceput canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selectionata în lotul olimpic al României unde a ramas timp de aproape 24 de ani, record de performanță și logevitate.

În 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportivă, într-o serie extrem de lungă ce va urma: bronz în proba de patru vâsle cu carmaci.

În 1984, la Los Angeles, la doar 19 ani, a cucerit primul său titlu olimpic la dublu vâsle. A fost doar inceputul unei cariere sportive de legendă pentru canotajul românesc și mondial.. A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, două de argint si una de bronz, cucerite într-o perioadă de 20 de ani.

A fost primul sportiv din istorie care a câștigat șase medalii olimpice la canotaj, record pe care si l-a doborât singură, de doua ori, ajungând să fie primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice.

ATHENS, GREECE – AUGUST 22: Rudern: Olympische Spiele Athen 2004, Athen; Achter / Frauen / Finale; Gold: Team Romaenien: Elena GEORGESCU, Donia IGNAT, Georgeta DAMIAN, Elisabeta LIPA, Liliana GAFENCU, Iona PAPUC, Aurica BARASCU, Viorica SUSANU, Rodica FLOREA / ROM 22.08.04. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Are în palmares un total de 25 de titluri de campioană nationala si a fost port-drapelul delegației României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) si Atena (2004). La Atena, in 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vârstnica sportivă care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, în proba de opt plus unu (8+).

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarata de Federația Internationala de Canotaj, cea mai valoroasă canotoare a Secolului XX. Și cum în Secolul XIX nu a existat o activitate constantă și coordonată, acesst titlu este echivalent cu acela de cel mai valoros sportiv, al tuturor timpurilor, din canotajul mondial.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elvetia, a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincîie din canotaj, iar presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul Național ”Serviciul credincios” în grad de comandor, pentru talentul, pregătirea deosebită și dăruirea excepțională dovedite în întreaga carieră sportivă.

De asemenea, din partea COSR i-a fost decernat trofeul „Colanul Olimpic”, înainte de plecarea la JO de la Beijing, din 2008. La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipa a devenit prima femeie din Romania înaintata la gradul de chestor de politie (echivalent cu cel de general).

În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.

Este maestru al sportului din 1982 și maestu emerit al sportului din 1995.
Este singura canotoare din lume care a particiupat la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, precum și singura care a cucerit aurul olimpic la cele două probe reprezentative : opt plus unu (8+) și schif simplu (1x).

Are o complexă și importantă activitate managerială, cu rezultate deosebite în intituțiile și forurile pe care le-a condus ori din a căror conducere a făcut parte.

Elisabeta Lipă a fost consilier al ministrul Administrației și Internelor (1 noiembrie 2004-1 iulie 2005); director adjunct și director general adjunct în cadrul Direcției Generale de Informare și Relații Publice a MAI (1 iulie 2005-6 noiembrie 2007); director general adjunct în cadrul Direcției Generale Afaceri Europene și Relații Internaționale a MAI (6 noiembrie 2007 — 26 martie 2009).

La 1 decembrie 2004, a fost înaintată la gradul de chestor de poliție, echivalent cu cel de general. Astfel, a devenit prima femeie care să dețină gradul de general în România.

Începând cu anul 2008, este cetățean de onoare al orașului Siret.

Începând din 14 martie 2009, este președinte al Federației Române de Canotaj.
În 26 martie 2009 devine președinte al Clubului Sportiv Dinamo București, unde a rămas până în noiembrie 2015, când a trecut la conducerea MTS.

De asemenea, la 1 martie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). În prezent este membru al Comitetului Executiv al COSR.

În 17 noiembrie 2015 a devenit ministru al Tineretului si Sportului, funcție ocupată până la 4 ianuarie 2017.

La mulți ani senini și frumoși, Elisabeta Lipă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri