Caută
Close this search box.

Letonia la vot: pro-rușii și populiștii favoriți

Letonii care au început să voteze sâmbătă dimineață pentru a-și alege deputații, ar putea pune un partid pro-Kremlin la putere, chiar dacă își sărbătoresc centenarul independenței, relatează AFP.

Coaliția de centru-dreapta, care a reușit să redreseze economia națională după criza din 2009, pare să nu fi convins electoratul, care obosit de eforturi, caută noi chipuri. „Sper că partidul «Noua unitate» și alte partide pro-occidentale vor aduna suficiente voturi pentru a avea majoritatea”, a declarat pentru AFP Janis Parstrauts, unul dintre votanți. „În caz contrar, avem o coaliție pro-Kremlin și populistă și s-a zis cu noi”, adaugă el.

Această perspectivă este înfricoșătoare în această țară baltică de 1,9 milioane de locuitori, a cărei istorie este marcată de relații dificile cu vecinul rus. Letonia, cum ar fi și vecinele Lituania și Estonia a câștigat independența în 1918, după căderea imperiului țarilor. Dar cele trei țări baltice au fost apoi ocupate de Germania nazistă, și pentru o jumătate secol, de către Uniunea Sovietică.

Armonia, partidul pro-Kremlin de centru-stânga, „promite să reducă cheltuielile pentru apărare la 1% din PIB”, notează analistul politic Marcis Bendiks. „Este rupt cu acordul nostru cu NATO”, Letonia fiind membru din 2004, a adăugat el.

Țara, membră a UE și a zonei euro, atinge în prezent pragul de 2% din PIB, dorit de Alianța Atlantică.

„Chipuri proaspete”

Legat în trecut de un acord cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Armonia este popular în minoritatea rusă, care reprezintă un sfert din populația țării. În timpul alegerilor din 2014, el a câștigat, dar nu a putut să ia puterea, toate celelalte părți refuzând să intre într-o coaliție cu el. Prin urmare, un guvern tripartit a fost creat de Uniunea Verzilor și Țăranilor (centru-dreapta), Alianța Națională (dreapta) și Unitatea (centru-dreapta). Această echipă a pus din nou economia țării pe șine și Letonia a revenit la creștere. Dar în sondaje pierde impulsul.

Alegătorii „doresc fețe proaspete, miniștrii actuali nu au nimic atractiv pentru a le oferi, iar aici este locul în care populismul își găsește nișa”, spune politologul Filips Rajevskis.

Potrivit ultimelor sondaje, Verzii și Țăranii, în fruntea guvernului aflat în exercițiu, vor obține sâmbătă doar cincisprezece locuri într-un parlament de o sută. Alianța Națională ar primi treisprezece, iar Unitatea, redenumită Noua Unitate, nu putea depăși pragul de eligibilitate de 5%. Armonia, care a recrutat câteva personalități letone în fruntea listei, ar trebui să-și repete succesul și să aibă cel puțin 28 de deputați. După un deceniu de eșec, acest partid ar putea forma un guvern, aliat cu populiștii.

Un răspuns

  1. Mi se pare co-Rekt. Intr-o fosta republika sovietica sunt rusi, multi. Ce dracului de rezultat al alegerilor poate aparea din acest neant?
    Si asta in conditiile in care rusii nu s-au implicat, ceea ce ridica semne de intrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri