Caută
Close this search box.

Noi avertismente Moscovei: Secretarul american al apărării declară că încălcarea rusească a tratatului de combatere a armelor este „incontestabilă”

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat joi că încălcarea de către Rusia a unui tratat de control al armamentului a fost „incontestabilă” și, dacă nu își schimbă cursul, Statele Unite ar putea răspunde, informează Reuters.

Statele Unite consideră că Rusia dezvoltă un sistem lansat la sol, care încalcă un tratat privind războiul rece, cunoscut sub numele de Tratatul forțelor nucleare intermediare (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty – INF), care ar putea permite Moscovei să lanseze o lovitură nucleară asupra Europei în scurt timp. Rusia a negat în mod consecvent o astfel de încălcare. „Rusia trebuie să se întoarcă la respectarea tratatului INF, sau SUA va trebui să răspundă la nerespectarea cavalieră a limitelor specifice ale tratatului”, a declarat Mattis într-o conferință de presă, după o întâlnire a miniștrilor apărării din Bruxelles. „Statele Unite revizuiesc opțiunile din diplomația și postura noastră de apărare pentru a face exact acest lucru. Nu faceți nici o greșeală: situația actuală, cu Rusia într-o flagrantă încălcare a acestui tratat, este incontestabilă”, a spus Mattis. El a refuzat să dea detalii despre răspunsul posibil din S.U.A.

Tratatul din 1987 privind forțele nucleare intermediare interzice rachetele cu rază medie de acțiune capabile să lovească Europa sau Alaska și au încheiat o criză din perioada războiului rece, când Uniunea Sovietică a instalat aproape 400 de focoase nucleare îndreptate spre vestul Europei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova a dezvoltat o rachetă cunoscută sub numele de Novator 9M729, despre care analiștii spun că sunt asemănătoare rachetelor rusești cu rază scurtă de acțiune, lansate pe mare, dar pot zbura între 500 km și 5500 km.

Comentariile lui Mattis ar putea agrava relațiile dintre Moscova și Occident, aflate deja la un nivel scăzut de la sfărșitul războiului rece începând cu confiscarea Crimeei în 2014, campania sa de bombardamente din Siria și acuzațiile de amestec în alegerile occidentale.

În timp ce Statele Unite au cerut Rusiei revenirea în conformitate cu tratatul INF de mai mulți ani, comentariile lui Mattis vin doar la câteva zile după ce reprezentantul Washington-ului la NATO a declarat că Rusia trebuie să oprească dezvoltarea sa sub acoperire a sistemului de rachete de croazieră interzisă sau Statele Unite va încerca să o distrugă înainte ca aceasta să devină operațională.

Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat, marți, că Washington-ul și-a asumat angajamentul față de o soluție diplomatică, dar a fost pregătit să „scoată” orice rachetă rusă dacă ar continua dezvoltarea sistemului cu rază medie. Ministerul rus de externe a reacționat spunând că comentariile lui Hutchison erau periculoase. Hutchison a clarificat că nu vorbește despre o grevă preventivă împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri