Caută
Close this search box.

Prima femeie câștigătoare a premiului Nobel pentru Fizică în 55 de ani

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat unei femei pentru prima dată în ultimii 55 de ani, relatează BBC.

Donna Strickland, din Canada, este doar cea de-a treia femeie câștigătoare a premiului, alături de Marie Curie, care a câștigat în 1903, și Maria Goeppert-Mayer, care a primit premiul în 1963. Dr. Strickland împărtășește premiul din acest an cu Arthur Ashkin, din SUA, și cu Gerard Mourou, din Franța. Premiul recunoaște descoperirile lor în domeniul fizicii laser.

Dr. Ashkin a dezvoltat o tehnică laser descrisă ca o pensetă optică, care este folosită pentru a studia sistemele biologice. Mourou și Strickland au pregătit calea pentru cele mai scurte și mai intense impulsuri laser create vreodată. Ei au dezvoltat o tehnică numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Acesta a descoperit utilizări în terapia cu laser care vizează cancerul și milioane de intervenții chirurgicale la ochi cu efect de corecție care sunt efectuate în fiecare an.

Ultima femeie care a câștigat premiul pentru fizică a fost Maria Goeppert-Mayer, născută în Germania, a luat premiul pentru descoperirile sale despre nucleele atomilor. Marie Curie a împărțit distincția din 1903 cu soțul ei, Pierre Curie, și Antoine Henri Becquerel pentru cercetarea lor în domeniul radioactivității.

Premiul este în valoare de un total de nouă milioane de coroane suedeze (998.618 de dolari). Reacționând la această victorie, Dr. Strickland, ce are sediul la Universitatea din Waterloo din Canada, a declarat: „Mai întâi trebuie să credeți că este o nebunie, așa a fost primul meu gând. Și întotdeauna te întrebi dacă e real. În ceea ce privește faptul că împărtășesc premiul cu Gerard, desigur el a fost supraveghetorul și mentorul meu și el a luat CPA la înălțimi mari, astfel încât el merită cu siguranță acest premiu. Și sunt atât de fericită că Arthur Ashkin, de asemenea, a câștigat”.

Într-o declarație, Institutul American de Fizică a oferit felicitări tuturor câștigătorilor, adăugând: „Aplicațiile nenumărate făcute posibile prin munca lor, cum ar fi chirurgia ochilor cu laser, laserele pettawat de mare putere și abilitatea de a captura și de a studia viruși individuali și bacterii, promite doar să crească în continuare. Este, de asemenea, o plăcere personală să o vedem pe Dr Strickland să spargă pauza de 55 de ani de când o femeie a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Fizică, iar premiul din acest an este cu atât mai istoric”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri