Caută
Close this search box.

Sârbul naționalist Milorad Dodik câștigă scaunul președintelui Bosniei

Liderul naționalist sârb bosniac Milorad Dodik și-a câștigat scaunul comunității în președinția de trei persoane a Bosniei-Herțegovina, spun oficialii electorali citați de BBC.

Dodik, care are legături strânse cu Rusia, a cerut sârbilor bosniaci să se desprindă, declarând că țara a eșuat. Principalul partid musulman bosniac, SDA, a declarat că candidatul său, Sefik Dzaferovic, va fi reprezentantul musulman. Alegătorii croați au întors socialistul centrist, Zeljko Komsic, pe scaunul lor prezidențial.

Prezența la votul de duminică a fost de 53%, a declarat președintele comisiei electorale, Branko Petric, reporterilor.

Etapa premergătoare desfășurării alegerilor a fost marcată de abuzuri etnice și de intimidare, spun observatorii, la mai mult de 20 de ani după ce Bosnia a fost divizată de un război civil. Țara este încă împărțită în două entități – Republica Sârbă (Republica Srpska) și Federația musulmano-croată. Președinția sa colectivă triplă – croată, musulmană, bosniacă și sârbă – a fost stabilită ca parte a acordului de pace de la Dayton din 1995, care a încheiat războiul în care au murit 100 000 de persoane.

Dodik, care a condus Republica Srspka din 2006, a câștigat victoria în orașul nordic Banja Luka. „Prima mea prioritate va fi poziția poporului sârb și a Republicii Srpska”, a spus el. „Cred că și Bosnia-Herțegovina poate progresa dacă toată lumea este respectată”.

În cadrul sistemului politic complex din Bosnia, alegătorii au trebuit să aleagă în total cinci președinți și 14 prim-miniștri. Candidații au fost pentru guvernul central – două camere parlamentare și președinția tripartită – plus guverne pentru cele două entități separate. Alegătorii Republicii Srpska au trebuit să aleagă deputații, un președinte și doi vicepreședinți. În cadrul Federației musulmano-croate trebuie să fie ales un parlament bicameral care include un președinte și doi vicepreședinți. În plus, alegătorii au votat pentru ansamblurile care conduc 10 cantoane ale federației. În total, aproape 7500 de candidați au avut 518 de birouri în toată țara. Rezultatele parlamentare vor fi anunțate luni mai târziu.

Observatorii electorali s-au plâns de faptul că campania a fost marcată de liderii etnici folosind o retorică de dezbinare prin care se revine la război.

Un răspuns

  1. Bosnia asta este chiar, aproape sau precum … impotriva naturii.
    Nimic nu este uman si nimic nu este mai uman decat caderea in lipsa, in intelegere, in empatie, in non-violenta, si chiar daca nu cred in termen, in „fair play”-ul manifestarilor dintre parti.
    Nimic nu este mai inuman decat erectiile acide si punctitimpice ale blegelor organe neprietene vestice, cand ating si imping ca acul arealul liber, universul imediat, limba, credinta, neprihanirea sufletului, perspectiva poate medie dar si dainuirea.
    Iugoslavia era un stat artificial dar reprezenta prin forta, o forta care a creat un habitat multietnic, asa cum astazi intreaga Europa aduce acest termen „cochet” in discutie.
    Dar, determinant, fosta Iugoslavie nu este nu este o „mare putere invingatoare”, a fost umilita, a fost jignita si ca natie si ca lideri, a fost provocata, a fost acuzata, a fost atacata de 9 natiuni „puternice” sub arme, a fost judecata, a fost sfartecata si liderii i-au fost anihilati discret de UM Haga.
    Astazi fosta Iugoslavie este doar un teritoriu visat tenebru ca intr-un cosmar, peste care s-au aruncat 15000 de tone de uraniu saracit, sortit apusului, fara nici un dosar portocaliu, fara nici o perspectiva europeana sau transatlantica, asemeni Libiei si nordului Africii sau Orientului Mijlociu.
    Suntem in istoria nostra descoperita Homo Sapiens, am ajuns de 100000 de ani Sapiens Sapiens, dar se pare ca nu este indeajuns pentru a putea sa intelegem ce nu putem noi sa fim asa dar poate oricare alta fiinta care tresare, se ridica, se dezvolta, evolueaza si are un comportament vital, creste, propaseste, iubeste, se inalta spiritual, aproba, cedeaza, se umileste, se revolta, se retrage, miroase, canta, se scarpina, priveste retrospectiv dar nu distruge matca in care a deschis ochii.
    Poate aberez, scuze, dar viata-e-nainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri