Caută
Close this search box.

Discrepanțe între Casa Albă și Congres: Dezbateri aprinse în Congresul SUA privind viitoarele relații cu Arabia Saudită

Doi membri ai guvernului SUA au cerut senatorilor să nu reducă legăturile cu Arabia Saudită din cauza uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, însă legiuitorii ambelor părți au declarat că nu pot să facă abstracție de rapoartele potrivit cărora guvernul de facto al țării a fost implicat în această ucidere, informează Reuters.

Secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul apărării, Jim Mattis, au declarat că nu există dovezi clare că prințul moștenitor Mohammed bin Salman se afla în spatele uciderii, aparent contrazis unei evaluări a CIA cu privire la moartea lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul. „Nu avem nici o dovadă că și prințul moștenitor a fost implicat, nu comunitatea de informații sau altcineva. Nu există nici o dovadă”, a declarat Mattis reporterilor la Pentagon.

Mattis a spus că a citit toate rapoartele de informații ale SUA despre incident și o transcriere a ceea ce se crede a fi o înregistrare audio a uciderii. După apelurile repetate ale membrilor Congresului pentru un răspuns clar al SUA privind moartea lui Khashoggi, atât Mattis, cât și Pompeo au informat Senatul în spatele ușilor închise despre Arabia Saudită, omorârea lui Khashoggi din 2 octombrie și războiul din Yemen. Potrivit comentariilor similare din partea președintelui Donald Trump, aceștia au declarat că degradarea legăturilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită va afecta securitatea națională.

Pompeo a recunoscut parlamentarilor că conflictul din Yemen – în care Arabia Saudită este profund implicată – a avut un impact teribil asupra civililor, dar el a susținut că saudiți oferă o contragreutate importantă Iranului în regiune. „În general, legăturile degradante cu Arabia Saudită ar fi o greșeală gravă pentru securitatea națională a SUA și cea a aliaților noștri”, a spus Pompeo în comentariile sale pregătite în Senat. „Regatul este o forță puternică pentru stabilitate într-un Orient Mijlociu aflat în plină forță”. Pompeo a declarat reporterilor după briefing că nu există dovezi directe care să-l conecteze pe prințul Mohammed de crima lui Khashoggi.

Cu toate acestea, Pompeo și Mattis nu păreau să influențeze principalele voci ale Senatului în domeniul politicii externe, printre care și unii dintre republicanii lui Trump, care au declarat că dacă nu s-ar lua nici o măsură, s-ar trimite un mesaj mai periculos pentru lume. Senatorul republican Bob Corker, președintele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, a declarat, după ce a fost informat, tuturor celor din cameră, că prințul moștenitor era responsabil pentru moartea lui Khashoggi. „Avem o problemă aici. Înțelegem că Arabia Saudită este un aliat, de fel și o țară semi-importantă”, a spus Corker. „Avem, de asemenea, un prinț moștenitor scăpat de sub control”. Corker a avertizat că Congresul va acționa dacă administrația nu o va face. „Cred că 80% din oameni au părăsit ședința în această dimineață, fără să se simtă ca un răspuns adecvat”, a spus Corker.

Sfidând Casa Albă, Senatul a votat miercuri pentru a propune o rezoluție pentru a pune capăt sprijinului militar american pentru coaliția condusă de saudiți în războiul civil din Yemen, stabilind scenariul pentru un eventual vot final asupra măsurii în câteva zile.

Senatorul Bob Menendez, liderul democrat al Comitetului pentru Relații Externe, a declarat că Washingtonul a spus unui aliat „puteți ucide cu impunitate”. „Este scandalos că suntem dispuși să ne întoarcem ochii de la o astfel de crimă pentru că avem «interese»”, a spus Menendez.

Trump a respins o evaluare a CIA conform căreia prințul a ordonat uciderea lui Khashoggi. El a promis săptămâna trecută să rămână un „partener ferm” al Arabiei Saudite și a spus că nu era clar dacă prințul știa despre planul de a-l ucide pe Khashoggi. Aceste observații i-a înfuriat în continuare pe membrii Congresului care au cerut o investigație privind implicarea potențială a prințului. Mulți au fost supărați de faptul că directorul CIA, Gina Haspel, nu a participat la briefing, așa cum au cerut.

Senatorul senatorului Lindsey Graham, care a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Congresului pentru Trump, a declarat că dorește să știe dacă evaluarea CIA sprijină credința că uciderea nu s-ar fi putut întâmpla fără știrea prințului. Graham a spus că va reține votul său asupra oricărei chestiuni cheie, inclusiv facturile de trebuință pentru cheltuieli, până când CIA va informa senatorii despre uciderea lui Khashoggi. Întrebată dacă i-a spus lui Trump toate aceste detalii, Graham a spus: „Tocmai am făcut-o”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri