Caută
Close this search box.

Hassan Rouhani: Iranul va sfida „războiul economic” și va rezista oricărei presiuni

Iranul a declarat că va respinge reinstituirea mai multor sancțiuni americane luni, condamnând ca „război economic” încercarea Washingtonului de a reduce programele de rachete și arme nucleare ale Teheranului și de a-i slăbi influența în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Măsura americană restabilește sancțiunile ridicate în cadrul unui acord nuclear din 2015 negociat de administrația președintelui Barack Obama și alte cinci puteri mondiale. Acesta adaugă 300 de indicativi noi în sectoarele petrolului, al transportului maritim, al asigurărilor și al sectorului bancar din Iran.

Uniunea Europeană, care continuă să sprijine acordul nuclear, a declarat că se opune reinstituirii sancțiunilor, iar cumpărătorul mare de petrol China a declarat că a regretat această mișcare.

Restaurarea sancțiunilor face parte dintr-un efort mai larg al președintelui SUA, Donald Trump, de a forța Iranul să își reducă programele sale nucleare și de rachete, precum și sprijinul pentru forțele sale din Yemen, Siria, Liban și alte părți ale Orientului Mijlociu. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat duminică că sancțiunile care urmează să se întoarcă luni „sunt cele mai dure sancțiuni aplicate vreodată în Republica Islamică Iran”.

Cu toate acestea, conducătorii clerici ai Iranului au respins îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei. „Astăzi, inamicul (Statele Unite) vizează economia noastră … principala țintă a sancțiunilor este poporul nostru”, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani. „America a vrut să reducă la zero vânzările de petrol ale Iranului … dar vom continua să ne vindem petrolul … pentru a încălca sancțiunile”, a declarat Rouhani economiștilor la o întâlnire difuzată în direct pe postul de televiziune de stat. Sancțiunile au fost ilegale și nedrepte, a spus el. „Acesta este un război economic împotriva Iranului, dar … America ar trebui să învețe că nu poate folosi limbajul forței împotriva Iranului … Suntem pregătiți să rezistăm oricărei presiuni”, a spus Rouhani.

Trump a anunțat în luna mai că guvernul său se retrage din ceea ce el a numit „cel mai rău” acord negociat vreodată de Statele Unite. Alte părți ale acordului, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia, spun că nu vor pleca. Acordul a influențat ca cele mai multe sancțiuni financiare și economice internaționale asupra Iranului să fie ridicate în schimbul faptului ca Teheranul să-și limiteze activitatea nucleară sub supravegherea ONU.

Detaliile privind sancțiunile vor fi publicate la o conferință de presă programată pentru ora 8:30 a ora României (13:30 GMT) cu Pompeo și Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Uniunea Europeană se opune deciziei Statelor Unite de a reimpozita petrolul și sancțiunile financiare, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. „Uniunea Europeană nu aprobă acest lucru”, a declarat Moscovici la postul de radio franceinfo.

China, India, Coreea de Sud, Japonia și Turcia – toți importatorii de top ai petrolului iranian – sunt printre cele opt țări care urmează să primească scutiri temporare de la sancțiuni pentru a asigura că prețurile petrolului brut nu sunt destabilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri