Caută
Close this search box.

Șeful armatei britanice: Rusia este„o amenințare mult mai mare decât Statul Islamic”

Rusia este acum o „amenințare mult mai mare” pentru securitatea națională a Regatului Unit decât Statul Islamic, a spus șeful armatei britanice citat de BBC.

Într-un interviu acordat pentru „Daily Telegraph”, generalul Mark Carleton-Smith a declarat că Marea Britanie „nu poate fi mulțumită de amenințarea pe care o reprezintă Rusia”. „Rușii caută să exploateze vulnerabilitatea și slăbiciunea ori de câte ori o detectează”, a spus el.

Marea Britanie dă vina pe Rusia pentru otrăvirea din Salisbury și mai multe atacuri cibernetice. În martie, fostul spion rus Serghei Skripal – care a vândut secrete pentru MI6 – și fiica sa Iulia au supraviețuit atacului cu agent nervos Novichok. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a fost ulterior expusă aceluiași agent nervos și a murit în spital. În octombrie, guvernul britanic a acuzat serviciul de informații militare rus GRU de a fi în spatele a patru atacuri cibernetice de profil, printre care se numără Partidul Democrat din SUA și o mică rețea de televiziune din Marea Britanie. Rusia neagă orice implicare în cazul Skripal și a descris acuzațiile de atac cibernetic ca o „fantezie bogată”.

În primul său interviu de când a fost numit șeful Statului Major General în iunie, Generalul Carleton-Smith a declarat că Rusia este „indiscutabil” o amenințare mai mare decât grupurile teroriste islamice precum al-Qaeda și Stat Islamic. „Rusia a lansat un efort sistematic de explorare și exploatare a vulnerabilităților occidentale, în special în unele zone netradiționale de cibernetică, spațiu, război submarin”, a spus el. „Nu putem fi mulțumiți de amenințarea pe care Rusia o pune sau o lăsă necontestată”.

Fostul comandant SAS (Special Air Service), în vârstă de 54 de ani, a absolvit academia militară Sandhurst în ultimii ani ai războiului rece. El a condus căutarea lui Osama bin Laden în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie și a fost în fruntea rolului Marii Britanii în campania de combatere a Statului Islamic în Irak și Siria.

Rusia a fost condamnată anterior de liderii mondiali în privința anexării Crimeii și a rolului său în conflictul din Ucraina. Moscova a fost, de asemenea, acuzată de amestec în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, pe care președintele Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt l-au negat în mod repetat. Putin, de asemenea, respinge afirmațiile Regatului Unit că cei doi suspecți în intoxicația lui Skripal erau agenți GRU. Rusia a acuzat la rândul său autoritățile britanice de rusofobie, înșelând comunitatea internațională și cetățenii britanici de „isteria anti-rusească dezgustătoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri