Caută
Close this search box.

Summit G20 tensionat: Trump trebuie să facă față Chinei, Rusiei și Arabiei Saudite

Donald Trump va organiza o întâlnire cu omologul său chinez la summit-ul G20 săptămâna aceasta și va naviga, de asemenea, într-un câmp minat diplomatic cu președintele Rusiei după tulburările în Ucraina, a declarat Casa Albă citată de AFP.

Trump urmează să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping la Buenos Aires la o cină de lucru a grupului de 20 în cadrul summit-ului care se desfășoară vineri și sâmbătă.

Consilierul economic, Larry Kudlow, a declarat într-o conferință de presă la Casa Albă că „președintele a spus că există o posibilitate bună să putem face o înțelegere și că este deschis”. Dar Kudlow a avertizat că, dacă China se opune cererilor Statelor Unite, Washingtonul ar putea să accelereze războiul comercial. „Dacă este nevoie, dacă lucrurile nu vor funcționa în cadrul acestei întâlniri la nivel înalt între SUA și China, va invoca încă 267 de miliarde de dolari în tarife”.

Chestiunea vizitei lui Trump în Argentina este iminența ciocnirii a celor doi giganți economici blocați în schimburi de tarife punitive, iar Washingtonul amenință în mod eficient să vizeze toate importurile chinezești rămase, inclusiv produsele Apple fabricate în China.

În ciuda insistenței repetate a lui Kudlow, că Trump vede motive de optimism, el a subliniat și condițiile dificile pe care administrația vrea să le impună Beijingului. „China ar trebui să își schimbe practicile și să intre în comunitatea națiunilor comerciale responsabile”, a spus Kudlow, subliniind că el consideră economia SUA într-o formă mult mai bună decât cea a Chinei de a provoca un război comercial prelungit. „Suntem în poziția de a face față și de a ne descurca foarte bine”, a spus el.

China va trebui să renunțe la „corectitudine și reciprocitate”, a spus el, avertizând că preocupările Statelor Unite privind furtul de proprietate intelectuală și transferurile tehnologice forțate ale Chinei „trebuie rezolvate”.

Anulează summit-ul cu Putin?

Trump ar trebui, de asemenea, să se întâlnească separat cu Vladimir Putin și liderii Argentinei, Germaniei, Indiei, Japoniei, Coreei de Sud și Turciei, au declarat oficialii Casei Albe. Discuțiile sale cu Putin prezintă o sarcină deosebit de dificilă și ar putea fi anulate în ultima clipă cu privire la confiscarea navelor ucrainene de către Rusia în ultimul episod al unei confruntări militare lungi.

Relațiile dintre SUA și Rusia se află sub presiune, în timp ce Trump este investigat acasă pentru presupusa înțelegere cu Moscova în timpul câștigării alegerilor prezidențiale din 2016.

Complicând peisajul diplomatic deja complex, Rusia a împușcat navele ucrainene și a capturat duminică trei nave, determinând guvernul din Ucraina să acuze Moscova de pregătirea pentru „război la scară largă”.

Trump a declarat marți pentru „The Washington Post” că poate că nu voi avea întâlnirea”. El a spus că va aștepta rezultatele unui raport al echipei sale de securitate națională înainte de a decide.

Ultimul summit al lui Trump cu Putin, la Helsinki, în iulie 2018, a provocat o criză, deoarece președintele american nu a reușit să facă față omologului său rus astfel serviciile americane de informații au ajuns la concluzia că Kremlinul a intervenit deliberat în alegerile din 2016.

Nu există planuri, spune Casa Albă, pentru ca Trump să se întâlnească cu prințul Mohammed bin Salman, lider de facto al Arabiei Saudite. CIA a relatat că Trump a spus că prințul Mohammed, care are legături strânse cu administrația, s-a aflat în spatele uciderii brutale a jurnalistului disident și a rezidentului american Jamal Khashoggi. Dar Trump a respins acest lucru, provocând un strigăt al adversarilor și chiar al unor aliați în Congres. Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Sarah Sanders, a indicat că o întâlnire informală ar putea avea loc. „Nu aș spune că am eliminat orice interacțiune”, a spus ea, deși a subliniat că „programul președintelui este destul de împachetat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri