Caută
Close this search box.

Viață independentă: Operația de separare a gemenelor siameze din Bhutan a fost un succes

A fost nevoie de șase ore pentru medici să separe gemenii siamezi din Bhutan, Nima și Dawa, dar asistentele medicale au declarat joi că fetele care se recuperează nu sunt încă gata să-și urmeze propriile căi, informează AFP.

„Încercăm să le distanțăm puțin, dar reușesc să se reîntoarcă împreună și să-și pună picioarele mereu în împreună”, a declarat asistenta medicală Kellie Smith la șase zile după operație. „Inițial am încercat să le avem în două paturi, dar nu le plăcea deloc, așa că sunt într-un singur pat împreună și se joacă fericite una cu cealaltă și este de fapt frumos să vezi asta”, a spus ea.

Chirurgul principal, Joe Crameri, de la Royal Children’s Hospital din Melbourne, a declarat că cele două cu vârste de 15 luni, care erau unite la tors și au împărțit un ficat, „au făcut progrese bune”, în ciuda „câtorva lovituri pe care le netezim încă”.

Sora Megan Collins a spus că gemenelor – ale căror nume înseamnă „Soarele” și „Luna” – le place vizionarea videoclipurilor „The Wiggles”. „Ele fac mișcări de dans cu mâinile și este foarte frumos sa le văd separate, dar sunt încă foarte fericite și doresc sa fie aproape una de alta”.

Mama fetelor, Bhumchu Zangmo, a fost inițial dezorientată pentru a-și vedea fetele în paturi separate în urma operației, a informat joi ziarul „The Age” din Melbourne. „Ea a fost confuză…”, a declarat Tshewang Choden, o asistentă din Bhutan care călătorește cu familia. „A trebuit să solicităm asistenților și doctorilor de acolo [care dintre gemeni era cine]”.

Familia a sosit în Australia cu o lună în urmă, cu ajutorul unei organizații de caritate australiene, dar medicii au întârziat intervenția chirurgicală pentru a se asigura că gemenele erau suficient de hrănite pentru a supraviețui operației.

Bhutan este un regat sărac din Himalaya, unde medicii nu aveau experiența pentru a separa fetele, care au fost unite de la piept până la talie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri