Caută
Close this search box.

Armata israeliană speră că debarcaderul pentru facilitarea livrării ajutoarelor umanitare din Gaza va fi operaţional la începutul lunii mai

Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel, va fi „pe deplin funcţional” la începutul lui mai, relatează AFP.

„Suntem pe deplin angajaţi să creştem intrarea de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza şi vom lucra la această iniţiativă cu partenerii noştri în următoarele săptămâni, în speranţa că va fi pe deplin operaţională la începutul lunii mai”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, locotenentul Nadav Shoshani, în cursul unei videoconferinţe cu presa străină.

Pentagonul a anunţat joi că a început construcţia acestei platforme plutitoare în largul coastelor Fâşiei Gaza.

Ajutorul va ajunge mai întâi în Cipru, unde va fi supus verificării, apoi va fi pregătit pentru livrare, a precizat un înalt responsabil militar american.

Gruparea Hamas a difuzat o înregistrare cu doi ostatici israelieni

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în cursul atacului lansat la 7 octombrie în sudul Israelului.

„Va fi un debarcader temporar administrat de americani la câţiva kilometri de coastă”, apoi armata israeliană va gestiona descărcarea ajutoarelor pe uscat, a detaliat locotenentul Shoshani.

„Nu vor fi trupe americane la sol, aşa că, odată ce ajutorul va ajunge pe uscat, organizaţiile internaţionale vor fi responsabile” de distribuirea acestuia în Fâşia Gaza, a adăugat el, fără a preciza ce organizaţii vor fi implicate.

Capacitatea operaţională va fi iniţial de 90 de camioane de ajutor pe zi, apoi de 150 pe zi, precizase Pentagonul.

Nordul Fâşiei Gaza rămâne sub ameninţarea foametei, avertizează un responsabil al Programului Alimentar Mondial

Nordul Fâşiei Gaza rămâne sub ameninţarea foametei, a atenţionat joi directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM), Carl Skau, transmite Reuters. Acesta a făcut apel la creşterea volumului şi diversităţii ajutorului care ajunge în enclavă şi a chemat Israelul să permită accesul direct din portul Ashdod, prin punctul de trecere Erez.

Confruntat cu întârzierile şi blocajele Israelului în ceea ce priveşte livrarea pe uscat a ajutorului umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza lovită de un dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construirea unui port artificial.

ONU şi ONG-urile reamintesc frecvent că acest tip de iniţiativă nu poate înlocui, totuşi, o creştere esenţială a intrării de ajutor umanitar pe cale terestră.

O navă britanică care urmează să găzduiască sute de soldaţi americani implicaţi în construcţia unui debarcader în Gaza pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar a pornit dinspre Cipru, a informat sâmbătă o sursă militară, potrivit AFP. Preluare: Agerpres

The post Armata israeliană speră că debarcaderul pentru facilitarea livrării ajutoarelor umanitare din Gaza va fi operaţional la începutul lunii mai appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri