Caută
Close this search box.

Conflictul din Siria: Decizia lui Trump șochează aliații

donald Trump

Decizia președintelui Donald Trump de a retrage toate trupele americane din Siria a fost aspru criticată, informează BBC.

Trump a făcut anunțul miercuri, afirmând că grupul Stat Islamic fusese învins. Dar aliații majori, inclusiv republicanii și puterile străine, au contestat afirmația și spun că mișcarea ar putea duce la o renaștere a Statului Islamic.

Trupele americane au ajutat la eliberarea de grupul jihadist în nord-estul Siriei, dar rămân grupuri importante de luptători.

Senatorul senatorului Lindsey Graham, care este unul dintre susținătorii lui Trump, a numit decizia de retragere o „greșeală asemănătoare cu Obama”. Și guvernul britanic a ripostat la asigurarea președintelui că Statul Islamic a fost înfrânt acum. Pentagonul a spus că se va trece la „următoarea fază a campaniei” pentru a elimina Statul Islamic, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Președintele Trump, care a promis de mult timp să scoată trupele americane din Siria, a declarat pe Twitter că este timpul să aducă acasă soldații americani după „victoriile istorice”.

Reacții

Senatorul Graham, care se află în comitetul pentru serviciile armate, a avertizat că retragerea va avea „consecințe devastatoare” atât în ​​Siria, cât și în afara ei. El a spus că se teme că va însemna cedarea influenței în regiune în favoarea Rusiei și Iranului. „O retragere americană în acest moment ar fi o mare victorie pentru ISIS [Iran], Iran, Bashar al-Assad din Siria și Rusia”, a spus el într-o declarație.

Între timp, guvernul britanic s-a distanțat de afirmația președintelui Trump că Statul Islamic a fost înfrântă acum. „Mai rămân multe de făcut și nu trebuie să pierdem din vedere amenințarea pe care o reprezintă”, a afirmat o declarație din partea Ministerului de Externe.

Israelului i s-a spus că SUA are „alte modalități de a avea influență în zonă”, dar va „studia termenul [retragerii], cum se va face și, bineînțeles, implicațiile pentru noi”.

Purtând un alt ton, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat că decizia SUA ar putea avea ca rezultat „perspective veritabile și reale pentru o soluționare politică” în Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri