Caută
Close this search box.

Cuba omite în noua Constituție legea căsătoriei între persoane de același sex

Cuba a omis din noua sa Constituție modificările care ar fi deschis calea căsătoriei legale între persoanele de același sex, în ciuda sprijinului majoritar în cadrul adunărilor locale, a declarat un oficial guvernamental citat de AFP.

A fost o întorsătură surprinzătoare acordată sprijinului public la nivel național pentru reformă și observațiile anterioare ale parlamentarilor din singurul stat comunist din America. Măsura ar fi schimbat definiția părților într-o căsătorie de la bărbat și soție la „între doi oameni”. Dar „proiectul Constituției nu va defini ce părți intră într-o căsătorie … Deci, în prezent, discuțiile de reformă constituțională sunt omise în general”, a declarat secretarul de stat și coordonatorul de proiect Homero Acosta, citat de presa de stat.

Proiectul constituțional complet a fost pus în fața adunărilor din cartier și la locul de muncă pentru dezbatere între august și noiembrie. Problema căsătoriei a fost cea care a atras atenția cea mai mare. „Articolul 68 a fost cel mai discutat de către popor în consultarea populară, în 66% din întâlnirile (dintre dezbaterile cetățenilor). Din cele 192.408 de avize, 158.376 propun înlocuirea măsurii în vigoare cu cea propusă”, a declarat pe Twitter Adunarea Națională a Cubei. „Comitetul (elaborarea de texte) propune amânarea definiției căsătoriei din proiectul Constituției, ca modalitate de a respecta toate opiniile”. Noul proiect, cu modificările aduse, va fi preluat vineri de Adunarea Națională și apoi va fi supus unui referendum popular în data de 24 februarie 2019.

Unul dintre principalii apărători ai comunității LGBT din Cuba este Mariela Castro, fiica lui Fidel Castro. Ea a declarat marți pe Facebook că lupta pentru apărarea acestor oameni va continua, în ciuda dezmembrării schimbării constituționale propuse. „Nu am cedat, nici nu vom renunța la șantajul conservator și înapoi, care se opun politic proiectului emancipant care este revoluția cubaneză”, a scris ea.

Înainte de sesiunea sa anuală, Acosta a declarat, marți, Adunării Naționale că 60% din articolele textului au suferit un anumit tip de schimbare. Comisia de redactare a noii Constituții a propus un nou articol care să înlocuiască articolul 68, numărul 82, care definește căsătoria „ca instituție socială și juridică”. De asemenea, comisia a considerat căsătoria „una dintre formele de organizare a familiei”, care „se bazează pe consimțământul liber și pe egalitatea drepturilor, obligațiilor și capacității juridice a soților”. În mod separat, definiția căsătoriei va fi lăsată în Codul Familiei, care va preciza cine poate fi într-o căsătorie. Aceste detalii vor fi supuse unui referendum în termen de doi ani de la proiectul prevederii tranzitorii, a spus Adunarea Națională. Definiția va recunoaște că o viață comună și o familie comună fac parte dintr-o construcție juridică specială.

Eșecul de a lansa reforma așa cum se aștepta vine în timpul primului președinte post-Castro, ales în aprilie, Miguel Diaz-Canel. Reforma ar fi marcat o schimbare pe insulă, unde minoritățile sexuale au fost stigmatizate în urma revoluției lui Castro în 1959. Persoanele LGBT au fost hărțuite, iar unele au fost trimise la tabere de reeducare, după care au fost excluse de la orice programare publică. Diaz-Canel a susținut căsătoria între persoanele de același sex de la preluarea mandatului și a declarat că schimbarea „răspunde la problema eliminării tuturor tipurilor de discriminare în societate”. A fost, de asemenea, susținută de fiica lui Raul Castro, Mariela Castro, care a susținut ferm drepturile homosexualilor din Cuba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri