Caută
Close this search box.

Deciziile CCR ar putea să stea sub semnul nulităţii

CCR

Deciziile CCR ar putea să se afle sub semnul nulităţii din cauza compunerii nelegale a Curţii Constituţionale a României.

„Aşteptăm să vedem ce ne va spune preşedinta ICCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Şova….etc…etc, suspendare dispusă de către instanţele de judecată în urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecători?”, scrie pe Facebook ministrul Justiţiei.

Chiar dacă dl Toader are în vedere doar un atac la dna Cristina Tarcea, căreia vrea să îi impute (în solidar cu Livia Stanciu, desigur) amnistia parţială decisă de CCR şi care urmează probabil să fie desăvârşită de Guvern şi/sau Parlament.

Adevărul este că o urmare a acestei amnistii perverse ar trebui să existe, pentru că însăşi CCR are, după cum remarca şi judecătorul Cristi Danilet, o mare problemă de legală compunere, o problemă care nu s-ar putea dovedi una nu chiar fără soluţie juridică, după cum cred PSD şi CCR.

Curtea Constituţională a decis că toate completurile de 5 ale ICCJ, penale şi civile, au fost greşit constituite încă din februarie 2014 pentru că numai patru dintre cei 5 judecători au fost traşi la sorţi. De ce decizia este aberantă – au explicat deja autentici specialişti în drept.

Lăsând însă la o parte explicaţiile tehnice, ceea ce însuşi ministrul Justiţiei se face că nu înţelege (ar fi teribil să nu înţeleagă într-adevăr) este că hotărârea constituirii completurilor nu a fost luată de preşedintele ICCJ, indiferent cum s-a numit titularul funcţiei.

Hotărârea a fost luată de Colegiul de conducere al ICCJ, adică un organism din care fac parte 9 judecători aleşi de Adunarea generală a judecătorilor instanţei supreme.

Deci, din 2014 până în 2018, s-au rulat în Colegiul de conducere al ICCJ 45 de judecători ai Înaltei Curţi, plus preşedintele şi vicepreşedintele instanţei. Toţi sunt incompetenţi sau ticăloşi? Chiar în 2018 au fost în Colegiul ICCJ inclusiv doi dintre judecătorii consideraţi a fi cei mai prietenoşi cu PSD – Ştefan Pistol (opinie separată, în sensul achitării pentru Dragnea în Dosarul Bombonica) şi Simona Neniţă.

În plus, judecata fiecărui dosar începe cu verificarea propriei competenţe şi a propriei legale compuneri de către completul investit. În 4 ani, probabil că în completurile de 5 au intrat cam toţi judecătorii ICCJ măcar o dată. Toţi sunt proşti sau ticăloşi?

Chiar putem crede că toţi judecătorii celei mai înalte instanţe a ţării aveau nevoie să fie iluminaţi de politrucii de la CCR, o curte caricaturală care, pe lângă câţiva autentici profesionişti, adună tot felul de mediocrităţi ale dreptului, foşti jurişti consulţi, foşti repetenţi, avocaţi de duzină? – se întreabă pe jumătate retoric jurnalistul Ioana Ene Dogioiu, pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri