Cresc serios amenzile pentru nerespectarea protocoalelor şi regulilor de igienă din spitale. Vestea a fost dată chiar de ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre numeroasele nereguli decoperite în unităţile sanitare.

Sorina Pintea spune că infecţiile găsite la Maternitatea Giuleşti şi la Spitalul din Roşiori sunt doar situaţii în care regulile au fost grav încălcate, iar pacienţii au avut de suferit.

18 unităţi sanitare au fost verificate anul acesta de corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi de Inspecţia Sanitară de Stat şi în toate s-au descoperit nereguli.

Spălarea incorectă pe mâini, modul greşit în care se face dezinfecţia, încălcarea normelor de autocontrol şi subraportarea infecţiilor intraspitalicești sunt principalele cauze care duc la apariţia unor focare de infecţie.

Cum le spun cei de acolo – nimicuri, dar sunt nimicuri care pot să provoace tragedii, nerspectarea regulilor şi protocoalelor. Încărcătura microbiană din București e foarte mare, regulile trebuie să fie mai dure, mai draconice: vin pacienți din toată ţara cu infecţii, nici măcar nu declară”, a transmis Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În 2018, Inspecţia Sanitară de Stat a dat aproape 6000 de amenzi, care au însumat peste 6 milioane de lei. În unele au fost suspendate autorizaţiile sanitare, iar acolo unde au fost constatate încălcări grave au fost retrase.

Tocmai de aceea, ministrul Sănătăţii a cerut ca amenzile din sistemul sanitar să crească în cazurile în care nu sunt respectate protocoalele şi procedurile medicale, dar şi normele de igienă. De pildă, o asistentă care a primit o amendă de 1000 de lei pentru nerespectarea regulilor de igienă va fi sancţionata după majorare cu cel puţin 5000 de lei.

Am spus la începutul mandatului că îmi doresc să schimb mentalităţi. Se pare că e din ce în ce mai greu. Dacă arzi pe cineva la buzunar, îl doare”, a spus Sorina Pintea.

Modificările ar urma să intre în vigoare în prima parte a anului viitor.

Sorina Pintea a anunţat şi că raportul prelimar al controlului de la Maternitatea Giuleşti arată că probele prelevate după renovare sunt bune, iar internările vor putea fi reluate la sfârşitul acestei săptămâni. Pentru infecţia cu stafilococ auriu unitatea sanitară a fost amendată cu 10000 de lei.

Și 9 dintre angajaţi au fost amendaţi în urma infecţiei cu stafilococ auriu. Printre ei, şefa secţiei de neonatologie cu 2000 de lei şi epidemiologul unităţii sanitare. Acesta a primit o amendă de 1000 de lei pentru că nu a prelevat suficiente probe.

45 de bebeluşi bebeluşi născuţi în Maternitatea Giuleşti au fost infectaţi cu stafilococ auriu.

77 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =