Caută
Close this search box.

Theresa May se alătură summit-ului UE după ce a supraviețuit votului de încredere

Theresa May se îndreaptă spre Bruxelles pentru un summit UE, la mai puțin de 24 de ore după ce a supraviețuit votului de încredere, informează BBC.

Primul ministru caută promisiuni din partea liderilor UE cu privire la sistemul irlandez de graniță – un obstacol important pentru deputații care se opun acordului său Brexit. UE nu va renegocia acordul, dar poate fi dispusă să ofere mai multe asigurări cu privire la caracterul temporar al graniței.

Premierul a câștigat miercuri votul de încredere cu 200 de voturi la 117. Votul secret a fost declanșat de 48 de parlamentari, supărați de politica sa Brexit, despre care se spune că trădează rezultatul referendumului din 2016.

Vorbind la Downing Street după vot, May a promis să livreze „oamenilor ce au votat”, dar a spus că a ascultat preocupările deputaților care au votat împotriva ei. „Am auzit ceea ce a afirmat Camera Comunelor cu privire la sistemul de reținere din Irlanda de Nord și, când voi merge mâine la Consiliul European, voi căuta asigurări juridice și politice care vor atenua preocupările membrilor Parlamentului cu privire la această chestiune”, a spus ea. În cadrul summit-ului de joi, May va avea ocazia să-și exprime problemele legate de acordul de retragere de la Westminster celorlalți 27 de lideri europeni. Fără May, liderii UE vor lua în considerare ce se poate face.

Un proiect al concluziilor Consiliului European privind Brexit susține că UE va folosi „cele mai bune eforturi pentru a negocia și a încheia cu rapiditate un acord ulterior care să înlocuiască rețeaua de rezervă, astfel încât aceasta să fie în vigoare doar pentru o perioadă scurtă și numai atât cât este strict necesar”. Cu alte cuvinte, UE ar continua să încerce să negocieze o înțelegere comercială cu Regatul Unit, chiar dacă sistemul de oprire irlandez a fost declanșat la sfârșitul perioadei de tranziție. Acordul de retragere Brexit se referă doar la folosirea „celor mai bune eforturi” pentru a ajunge la un acord în perioada de tranziție. Criticii de la Westminster referindu-se la Brexit propus de May ar putea, de asemenea, să se plângă că nu este obligatoriu din punct de vedere juridic. Dar același document reiterează faptul că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere, adăugând că nu ar fi fost chiar dacă Partidul Conservator ar fi schimbat liderii.

Primul-ministru a câștigat votul de încredere, cu o majoritate de 83 – 63% din deputații conservatori au susținut-o și 37% au votat împotriva ei. May a vorbit despre o „misiune reînnoită – aducerea poporului Brexit la vot, aducerea țării înapoi împreună și construirea unei țări care să funcționeze cu adevărat pentru toată lumea”. Suporterii săi au cerut partidului să continue, însă criticii au declarat că pierderea sprijinului unei treimi din parlamentari este „devastatoare”.

Rezultatul votului a fost salutat de cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a declarat că evitarea unei ieșiri necontractate din partea UE a fost un „obiectiv comun”. Dar May se confruntă cu încă o bătălie pentru a obține o înțelegere Brexit prin parlamentul britanic, cu toate partidele de opoziție și zeci de deputați ai săi împotriva sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri