Caută
Close this search box.

Trump declară victoria asupra Statului Islamic în Siria și a ordonat retragerea trupelor americane

trump

Grupul Stat Islamic a fost „bătut” în Siria, a declarat președintele american Donald Trump miercuri anunțând un ordin uimitor de retragere a forțelor terestre americane din statul răvășit de război, informează AFP.

Decizia decisivă de a se retrage, ceea ce contravine politicii americane de lungă durată pentru Siria și această regiune, a luat prin surprindere parlamentarii, Pentagonul și aliații internaționali.

„Am câștigat împotriva ISIS”, a declarat Trump într-un scurt videoclip postat pe Twitter. „I-am bătut și i-am bătut rău, am luat înapoi terenul și acum este timpul ca trupele noastre să se întoarcă acasă”.

O retragere ar putea avea ramificații extraordinare din punct de vedere geopolitic și va schimba în incertitudine soarta luptătorilor kurzi sprijiniți de SUA, care se ocupă de jihadiștii islamici de stat, dintre care mii vor rămâne în Siria.

Un oficial american a declarat pentru AFP că decizia Trump a fost finalizată marți. „Retragerea completă, înseamnă totul”, a declarat oficialul atunci când a fost întrebat dacă trupele ar fi retrase din toată Siria. În prezent, aproximativ 2.000 de forțe americane se află în țară, majoritatea fiind în misiune de instruire și consiliere pentru a sprijini forțele locale care luptă împotriva Statului Islamic.

Oficialii Pentagonului s-au luptat pentru o reacție după ce Trump a spus pe Twitter că Statul Islamic a fost „înfrânt”. O purtătoare de cuvânt a declarat în cele din urmă că Departamentul Apărării „a început procesul” de a aduce trupele acasă.

Parlamentarii au atacat decizia lui Trump, spunând că ar putea încuraja Ankara să atace luptătorii kurzi susținuți de SUA. Senatorul republican Lindsey Graham, un aliat a lui Trump, a declarat că decizia președintelui a fost imprudentă și i-a pus pe kurzi „în pericol”, în timp ce senatorul democrat, Jack Reed, a spus că a reprezentat o „trădare” a kurzilor care „oferă dovezi suplimentare privind incapacitatea președintelui Trump de a conduce pe scena mondială”. Catalogând mișcarea ca o „greșeală asemănătoare cu Obama”, a spus Graham „mă tem că va duce la consecințe devastatoare pentru națiunea noastră, regiune și în întreaga lume”.

Majoritatea trupelor americane sunt staționate în nordul Siriei, deși un mic contingent se bazează pe o garnizoană din Al-Tanaf, lângă granițele Iordaniei și Irakului.

Trump a exprimat anterior scepticismul față de prezența SUA în Siria, spunând în martie că ar dori să aducă trupe acasă „în curând”. Dar consilierii militari și aliații internaționali l-au avertizat pe Trump împotriva unei retrageri rapide și, mai târziu, el a acceptat o misiune indefinită în Siria.

Oficialul american nu a oferit un calendar de retragere, spunând că va veni „cât mai repede posibil”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că coaliția condusă de SUA, care include zeci de state, va continua să lupte împotriva jihadiștilor. „Aceste victorii asupra ISIS din Siria nu semnalează sfârșitul Coaliției Globale sau campania sa”, a afirmat Sanders într-o declarație.

Pentagonul a refuzat să spună ce efect va avea retragerea trupelor asupra operațiunilor aeriene din Siria care se desfășoară încă de la sfârșitul lui 2014. Un înalt oficial din administrație a declarat că decizia lui Trump este în concordanță cu comentariile pe care le-a făcut de ani de zile. „Ideea că cineva din administrație a fost prins fără să știe, aș contesta acest lucru”, a spus oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri