Caută
Close this search box.

Airbus: Incertitudinea Brexit este o rușine

Airbus a avertizat că ar putea să se mute în viitor din Marea Britanie dacă nu există un acord Brexit, relatează BBC.

Directorul executiv al firmei, Tom Enders, a declarat că firma „va trebui să ia decizii potențial foarte dăunătoare pentru Marea Britanie”, în cazul în care nu este vorba de o înțelegere. Enders a spus că a fost o „rușine” că întreprinderile încă nu pot să planifice pentru Brexit. În total, Airbus are 14 000 de angajați în Marea Britanie. Aceasta include 6.000 de locuri de muncă la fabrica principală de aripi de la Broughton din Țara Galilor, precum și 3000 la Filton, lângă Bristol, unde sunt proiectate și susținute aripile.

Enders a spus: „Nu ascultați nebunia Brexiteerilor care afirmă că, pentru că avem planuri uriașe aici, nu ne vom mișca și vom fi întotdeauna aici. Se înșeală.” El a spus ca în timp ce cel de-al doilea cel mai mare grup aerospațial din lume nu ar putea „ să se ridice și să mute marile fabrici din Marea Britanie în alte părți ale lumii imediat”, Airbus ar putea fi „forțat să redirecționeze viitoarele investiții în cazul unui Brexit fără acord”. „Și nu faceți nici o greșeală, există o mulțime de țări acolo cărora le-ar plăcea să construiască aripile pentru aeronavele Airbus”, a adăugat el. „Brexit amenință să distrugă un secol de dezvoltare bazat pe educație, cercetare și capital uman”.

Nu este pentru prima oară când Airbus a avertizat asupra consecințelor pe care le-ar avea asupra afacerii sale asupra unui Brexit care nu are nici o înțelegere. Anul trecut, a emis o evaluare a riscurilor, declarând că, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără acordul de retragere, „ar forța Airbus să își reconsidere investițiile în Marea Britanie și amprenta sa pe termen lung în țară”. Cu toate acestea, ultimele remarci ale lui Enders sugerează că firma și-a întărit poziția de atunci. „Ceea ce s-a schimbat acum este faptul că «no-deal» este în mod evident văzut ca o posibilitate mai realistă. Deci, diplomația este pusă într-o parte”, a declarat corespondentul BBC Theo Leggett. Enders urmează să părăsească compania în aprilie.

Deputații depun planuri alternative la planul Brexit al Theresei May după ce a fost respins săptămâna trecută de Parlament. Marea Britanie urmează să părăsească UE pe data de 29 martie a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri