Negociatorul principal al UE  pentru Brexit a spus miercuri Marii Britanii că timpul este prea scurt pentru a găsi o alternativă la acordul de frontieră irlandez convenit în acordul lor de divorț, așa cum dorește Londra, și că această afacere nu este deschisă pentru renegociere, relatează BBC.

Cu doar două luni înainte ca Marea Britanie să fie obligată prin lege să părăsească Uniunea Europeană, o majoritate restrânsă din parlamentul britanic a instruit-o marți pe May să se întoarcă la Bruxelles pentru a revizui ceea ce poate fi cea mai dificilă parte a afacerii.

Michel Barnier a declarat pentru postul de radio RTL din Franța că negocierile de divorț care au durat doi ani au căutat o alternativă la „sistemul de protecție irlandez” menit să asigure că granița dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, o lungă scenă de violență religioasă, rămâne fără posturi de frontieră. „Nimeni, din ambele părți, nu a putut să spună ce aranjament ar fi necesar pentru a asigura controlul mărfurilor, animalelor și produselor fără a avea frontieră”, a spus Barnier. „Nu avem nici timpul, nici tehnologiile”.

Incertitudinea lasă investitorii și aliații britanici să încerce să evalueze dacă criza se va încheia cu un acord, cu un Brexit haotic „fără acord” pe 29 martie, o întârziere, sau deloc Brexit. În esență, May va folosi amenințarea implicită a unui Brexit „fără acord” pentru a căuta o înțelegere din partea celorlalți 27 de membri ai UE, a căror economie combinată este de aproximativ șase ori mai mare decât cea a Marii Britanii.

Dar răspunsul european a fost unificat și direct. „Acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un mesaj către May. „Ieri am aflat ce nu vrea Marea Britanie. Dar încă nu știm ce vrea Marea Britanie”. Oficialii UE au spus că Tusk și May au avut 45 de minute de discuții „sincere”. Tusk a subliniat că May este cea care ar trebui să se întoarcă în UE cu o propunere prin care poate convinge că va obține majoritatea în Parlament.

Liderii UE, în decembrie, pur și simplu nu au crezut că May ar putea obține o majoritate dacă i-ar fi dat ceea ce dorea și astfel ei au rămas neclintiți. Pentru ca ei să se miște acum, va trebui să le arate că tot ceea ce dau va fi afacerea finală și va fi acceptată. May a indicat că a înțeles acest lucru, dar nu a dat nici o indicație despre ceea ce ar putea cere și nici despre calendarul următorilor pași, deși a indicat că întrunirile de la Bruxelles ar fi utile la un moment dat, au spus oficialii. Tusk a arătat clar că Marea Britanie ar trebui să vină soluții, nu UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.