Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică pe Facebook că Produsul Intern Brut al României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus faţă de 2016, adică o creştere de 25%. Sunt cele mai mai creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României, a adăugat el.

„71,2 miliarde în plus faţă de anul 2016, reprezentând o creştere de 32%!! PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus faţă de 2016, adică o creştere de 25%!! Sunt cele mai mai creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României! #indraznestesacrezi”, a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

El a ataşat şi două grafice comparative cu 2016, unul cu PIB şi unul cu veniturile bugetare.

Liviu Dragnea a mai postat o fotografie în care apare alături de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, de Darius Vâlcov, miniştrii Niculae Bădălău, Eugen Teodorovici şi de secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu. Mesajul său este „cu cifrele pe masă, viitorul arată bine”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liderul PSD a prezentat o creştere economică fictivă, amintind de prăbuşirea leului şi de efectele OUG 114/2018 privind măsurile în domeniul fiscal.

„Dragnea joacă poker cu bugetul României şi blufează cu cifrele pe masă. Într-o postare pe Facebook, liderul analfabeţilor economici din PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, ne anunţă că PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde lei, cu 25% mai mult decât în 2016.

Las la o parte că vorbim de o valoare nominală a PIB-ului, umflată din pixul lui Ghizdeanu, cel care a rămas celebru pentru afirmaţia -Păi, cât să fie PIB-ul, domn’ ministru?-. (…)

Terminaţi-o cu joaca de-a cifrele şi veniţi cu un buget real în Parlament fără scamatoriile prin care aţi falsificat execuţia bugetară din 2018, pe care trebuia deja să o comunicaţi public. Mai lucraţi la cifre, să înţeleg, să iasă deficitul pe cash sub 3% din PIB, nu-i aşa?”, a scris pe Facebook Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

Liberalul a adăugat că în ultimii doi ani inflaţia a crescut cu aproape 7%.

„Dacă tot e să punem cifrele pe masă, păi atunci să spunem că la finalul anului 2016, inflaţia era cu minus iar în doi de ani guvernare PSD – ALDE, inflaţia cumulată a fost de aproape 7%, adică a crescut cu peste 700%. Tot cu cifrele pe masă, trebui să spunem că dobânda ROBOR era sub 1% când PSD şi ALDE au preluat guvernarea iar acum este peste 3%, adică o creştere de 300%. Cursul de schimb, atunci când Dragnea şi Tăriceanu preluau guvernarea, în ianuarie 2017 era de 4,49 lei pentru un Euro iar acum mai are puţin şi sparge pragul de 4,80 lei, ceea ce înseamnă o creştere a ratelor bancare la creditele în euro de aproape 10%”, a mai scris Dancă.

Acesta i-a transmis liderului PSD că, dacă mai vrea să vorbească „cu cifrele pe masă”, opoziţia mai are de adăugat cifre, amintind de tăierea pensiilor.

„Tot cu cifrele pe masă despre guvernarea PSD – ALDE, preţurile la utilităţi au luat-o razna în doi ani: 1 kWh gaz era 0,10927 lei în ianuarie 2017 iar acum a ajuns 0,13587 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 24%. Nu pot să nu reamintesc aici şi -ţeapa- dată pensionarilor cărora le-au fost tăiate pensiile în 2018 cu 7% iar în 2019 cu 9%, ceea ce cumulat înseamnă că în doi ani, PSD şi ALDE au tăiat pensiile cu 16% prin neaplicarea formulei de indexare a punctului de pensie în vigoare. Domnu’ Liviu, mai vreţi cu cifrele pe masă, că mai avem?!”, a conchis Ionel Dancă.

„Dacă într-un an creşterea economică a fost 6,9% şi în celălalt an se va închide probabil cu 4,2%-4,3%, cum să-ţi iasă 25% creşterea? Alte date sunt certe. Leul prăbuşit, de la 3.5 la 4.76. Din cauza prăbuşirii leului în raport cu euro românii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar.

ROBOR-ul de la sub 1% la 3%. Se vede clar că nu a avut niciun efect ordonanţa tembelă 114. Deja au provocat un dezastru.(…) Este o creştere economică fictivă. Aceasta nu este o creştere economică ce se bazează pe motoarele adevărate de creştere – pe creşterea competitivităţii companiilor, pe investiţii, ei au omorât investiţiile complet.

Nu ştiu ce cifre dă Dragnea acolo, dar Ministerul Finanţelor avea obligaţia să dea execuţia bugetară şi nu a dat-o încă. Dă el din pix (Liviu Dragnea-n.r), încearcă să fixeze nişte cifre”, a afirmat Ludovic Orban.

94 Vizualizări

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =