Caută
Close this search box.

Fost prim-ministru britanic o îndeamnă pe Theresa May să facă compromisuri

Fostul premier britanic, John Major, a cerut sâmbătă Theresei May să renunțe la „liniile sale roșii” privind Brexit sau să permită parlamentului să găsească o cale de urmat pentru a evita o ieșire neplăcută din Uniunea Europenă în martie, informează Reuters.

Major a declarat că a făcut compromis asupra unor decizii cheie privind procesul de pace din Irlanda de Nord și primul război din Golf, în timp ce era prim-ministru între 1990 și 1997, iar May ar trebui să facă același lucru după ce planul său Brexit a fost respins decisiv în Parlament. „Acordul ei este mort și nu cred sincer că vreo schimbare va avea o importanță deosebită sau dacă va exista vreo diferență”, a declarat Major pentru BBC Radio, care a făcut campanie pentru a rămâne în UE înaintea referendumului din 2016.

May trebuie să informeze luni Parlamentul cum intenționează să procedeze cu Brexit. Deputații pot propune apoi alternative pentru a vedea dacă ar putea oferi sprijin majoritar. „Dacă plecăm în haos și fără o înțelegere, asta mi se pare cel mai grav din toate rezultatele”, a spus Major. Prin urmare, May ar trebui să „meargă” cu parlamentarii din partidul său, care spun că sunt gata să accepte o neconcordanță cu Brexit și să renunțe la opoziția față de chestiuni cheie din negocieri, a spus Major – care s-a confruntat, de asemenea, cu o revoltă în interiorul Partidului Conservator privind Europa.

May a exclus faptul că va rămâne pe piața unică a UE, o opțiune care este considerată mai puțin dăunătoare din punct de vedere economic, deoarece Marea Britanie nu ar putea controla imigrația din bloc. De asemenea, ea a respins menținerea unei uniuni vamale cu UE.

Dacă May nu face compromisuri, ea ar trebui să permită Parlamentului să găsească o cale de a depăși divizarea lui, a spus Major. „Cred că există semne că Parlamentul ar putea ajunge la un consens”, a spus el. În lipsa acestui lucru, Marea Britanie ar trebui să aibă un nou referendum asupra aderării sale la UE. Între timp, amânarea Brexit era înțeleaptă, a spus maiorul.

Comentariile lui Major au fost respinse de către un deputat conservator ca „opiniile remarcabile ale elitei”, care a declarat că May și-ar încălca promisiunea alegătorilor dacă ar considera să rămână pe piața unică a Uniunii Europene sau o uniune vamală sau dacă va organiza un al doilea referendum. „Brexit ar deveni lipsit de sens. Nu vom pleca din Uniunea Europeană, vom rămâne în Uniunea Europeană”, a declarat Suella Braverman pentru BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri