Caută
Close this search box.

Înainte de votul decisiv din Parlament May avertizează că stoparea Brexit ar fi o catastrofă

Primul ministru britanic, Theresa May, a avertizat duminică parlamentarii că eșecul de a oferi un Brexit ar fi catastrofal pentru democrație, într-o pledoarie în semn de susținere a acordului său cu Bruxelles care este de așteptat să fie respins de parlament, informează Reuters.

Odată cu apropierea termenului limită de ieșire din Uniunea Europeană din 29 martie și blocarea parlamentului, Marea Britanie se confruntă cu o cale extrem de incertă care ar putea duce la o ieșire dezordonată sau chiar va rămâne în bloc.

May, care a amânat votul parlamentului asupra acordului său în decembrie, după ce a recunoscut că se aștepta să-l piardă, a spus că parlamentarii nu trebuie să dezamăgească pe cei care au susținut Brexit în referendumul din iunie 2016. „A face acest lucru ar fi o încălcare catastrofală și de neiertat a încrederii în democrația noastră”, a scris ea în „Sunday Express”. „Deci, mesajul meu către Parlament în acest weekend este simplu: este timpul să uităm jocurile și să facem ceea ce este potrivit pentru țara noastră”.

May a refuzat până în prezent să se retragă din acordul ei nepopular, care prevede legături strânse de comerț cu UE, dar fără nici un cuvânt de spus în ceea ce privește politica. Problema controversată Brexit reprezintă cea mai mare schimbare a politicii externe și comerciale a Marii Britanii în peste 40 de ani.

Acordului lui May a fost asediat din toate părțile – de oponenții UE care caută o pauză mai „curată” și de mulți proeuropeni care presează un al doilea referendum. Este de așteptat să sufere o mare înfrângere atunci când parlamentul votează marți.

Ministrul Brexit, Stephen Barclay, a declarat pentru BBC că convingerea unui număr suficient de parlamentari pentru a sprijini acordul ar fi „provocator”, dar că, chiar dacă a fost respins, el a suspectat că parlamentul va susține în cele din urmă ceva „în conformitate cu acest acord”.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, a declarat că părăsirea UE fără o înțelegere ar fi catastrofală, iar partidul său ar face tot ce ar putea pentru a preveni acest rezultat. Cu toate acestea, prioritatea lui Corbyn este de a forța alegerile naționale și a spus că va propune un vot de încredere în guvern „în curând” dacă va pierde marți.

Ziarul „Observer” a raportat că strategii militari au fost trimiși în mai multe departamente guvernamentale pentru a ajuta la pregătirea pentru un Brexit fără acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri