Caută
Close this search box.

Norica Nicolai şi Renatte Weber vor dreptate prin ordonanţă: “Să se dea! Să se dea!”

norica nicolai

Europarlamentarii ALDE Norica Nicolai şi Renate Weber susţin promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind contestaţia în anulare, spunând că altfel nu poate fi îndreptată o greşeală care a fost făcută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ele au precizat că în acest caz nu se poate vorbi de o amnistie mascată deoarece procesele se vor rejudeca. Norica Nicolai a declarat că este necesară o asemenea ordonanţă de urgenţă.

„Este necesar, pentru că completele nelegal constituite sunt motive, în actualul Cod, de nulitate absolută a procesului şi, în condiţiile astea, când eu am prevedere deja în Cod, eu trebuie să fac în aşa fel încât să pot să pun această prevedere în vigoare.

Ca atare, să repun în termen pe cei care au ieşit din termenul pentru contestaţia în anulare. Deci este absolut firesc”, a afirmat europarlamentarul ALDE.

Renate Weber a afirmat că repunerea în termen este o situaţie care intervine când, dintr-un motiv care nu depindea de persoana respectivă, nu s-a putut exercita această cale de atac.

„În mod normal, contestaţia în anulare este o cale excepţională, pe care poţi să o exerciţi. Problema este că oamenii pot să o exercite de la un anume moment, dar dacă au ştiut care este momentul acela?

Momentul acela a fost declarat atunci când Curtea Constituţională a spus că acele completuri sunt într-o componenţă care nu era legală şi repunerea în termen este pur şi simplu o situaţie iarăşi care intervine când, dintr-un motiv major care nu depindea de mine, tu nu ai putut să exerciţi această cale, nu a depins de tine, abia Curtea Constituţională a stabilit. De aceea repunerea în termen este normală”, a precizat Weber.

Întrebată dacă este o amnistie mascată, Renate Weber a răspuns: „Nu e amnistie, se duc în instanţă. Poate mulţi sunt recondamnaţi, sper ca cei care au fost achitaţi să îşi păstreze achitarea, dar nu poţi să ştii niciodată ce se întâmplă când se rejudecă. (…)

Nu este o amnistie şi este evident că pentru viitor. Haideţi să facem o analogie. Legea retrocedărilor imobilelor care au fost confiscate de regimul comunist, legea s-a aplicat pentru viitor, dar confiscările nu s-au petrecut în trecut?”, a mai spus Weber.

Ea a menţionat că altfel nu poate fi soluţionată o astfel de greşelă.

“Nu ai cum să soluţionezi altfel o greşeală, ca să nu spun un abuz enorm făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai precizat Renate Weber.

La rândul său, Norica Nicolai a completat, spunând că este vorba de un abuz în serviciu.

„E un abuz în serviciu, haideţi să fim serioşi, din partea la amândouă, şi a lui Tarcea, şi a lui Livia Stanciu. E o infracţiune. Când ai lege şi nu o respecţi… Decizia Curţii e clară”, a menţionat europarlamentarul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri