Caută
Close this search box.

Reacție incredibil de agresivă și obraznică a BNR, după ce Isărescu a fost invitat la Senat să dea explicații în legătură cu ROBOR-ul

isărescu

Cu totul surprinzătoare, prin agresivitatea, tonul, impolitețea și, de-a dreptul, obraznicia sa, este reacția BNR – prin purtătorul său de cuvânt, profesorul de filosofie Dan Suciu – după ce guvernatorul Isărescu a fost invitat, în mod cât se poate de firesc, la Comisia Economică a Senatului, pentru explicații în legătură cu ROBOR-ul!

”Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung șir de confuzii, nu cunoaște legea după care funcționează BNR și nu înțelege nici piața”, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ca reacție – foarte rapidă și, după cum se vede, foarte agresivă – la anunțul politicianului privind invitarea guvernatorului BNR la Comisia Economică a Senatului. Asta ca și cum, evident, Mugur Isărescu ar fi un fel de ”Dumnezeu” pe Pământ, situat deasupra legii și a Parlamentului, de vreme ce invitarea sa a produs atâta furie la BNR.

Purtătorul de cuvânt al BNR nu face altceva decât să acuze și să jignească, fără niciun fel de argument. Dacă profesorul de filosofie Dan Suciu (aceasta fiind meseria sa de bază, pe care a studiat-o la anii tinereții, adică la vremea ei, una extrem de onorabilă de altfel), așadar dacă profesorul de filosofie afirmă că o persoană, nu contează care, Zamfir, Popescu sau Ionescu, ”aruncă un lung șir de confuzii și neclarități, nu cunoaște legea după care funcționează BNR și nu înțelege nici piața”, fără niciun fel de alte argumente, noi trebuie să și credem.

Dar cea mai mare ”bombă” din ”formidabila” și atât de prompta reacție a BNR este alta:

”Piața funcționează de zeci de ani și brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înțelege nici piață nici nu cunoaște legea după care funcționează BNR și asta e autodescalificant.”

Pe lângă faptul că profesorul de filosofie jignește un senator în numele BNR (ceea ce e foarte grav), avem aici și enormitatea după care, dacă (virgulă) ceva funcționează de zeci de ani, atunci acel ceva e OBLIGATORIU FOARTE CURAT ȘI OK, așadar acel ceva, prin simplul fapt că funcționează, nu ar putea fi în neregulă sau manipulat! Adânc, nu-i așa? Ceva în genul: ”Dacă vedem o mașină circulând pe stradă, înseamnă, în mod obligatoriu și absolut necesar, că acea mașină nu are nicio problemă la motor sau la direcție!” Dixit, Dan Suciu, profesor de filosofie și doctorand (poate chiar doctor) în economie, la ani buni după terminarea Facultății de Filosofie! Din păcate (sau din fericire), nici măcar doctoratul în economie nu conferă titlul de economist, ci numai absolvirea, de preferat la vremea ei, adică în jurul vârstei de 23 de ani, a unei facultăți economice…

„Dl Zamfir aruncă un lung șir de confuzii și neclarități. Piața funcționează de zeci de ani și brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înțelege nici piață nici nu cunoaște legea după care funcționează BNR și asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieței este unul stabilit prin politica monetară însăși, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebați legate de piață să se adreseze Asociației Piețelor Financiare care funcționează pe bază unor prevederi internațional acceptate, pentru că e piața bancară pe care asociația o utilizează. Cred că rolul dl Zamfir este doar acela de a crea confuzie. În folosul cui?”, a spus Dan Suciu, conform Mediafax.

Pe final, profesorul de filosofie, care e portavocea oficială a BNR, mai face și speculații și proces de intenție: dar, vezi Doamne, ÎN FOLOSUL CUI ”lucrează” dl Zamfir ?  Vorba lui Toma Caragiu : ”ÎN CE SCOP, TO’ARĂȘI?”

Anterior, senatorul  Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.
„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitați Mugur Isărescu să prezinte explicații și președintele Consiliului Concurenție și toți autorii implicați. Am decis să fac publice aceste informații înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înțelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piețe libere, este o înțelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, președinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul ALDE din Capitală.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. Indicele ROBOR la 3 luni este folosit la calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Senatorul susţine că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

„Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public”, a mai spus Zamfir.

2 răspunsuri

  1. Astia ne vor din nou in comunism? Bine a raspuns BNR-ul. Intr-o democratie adevarata si nu teleormaneano slobozita banca nationala nu asculta de comanda politicienilor.

  2. Articolul in sine este agrwsiv. Puteati cel putin sa vedeti ca acest Zamfir este absolvent de constructii in 1993, deci are o „solida” educatie in domeniul bancar. Faptul ca este senator nu inseamna ca poate fi tanda si manda in domeniul bancar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri