Caută
Close this search box.

Trei asociații de magistrați critică OUG anunțată de Tudorel Toader

tudorel toader

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” critică intenția ministrului Tudorel Toader de a promova o ordonanță de urgență pentru rejudecarea dosarelor în care s-au pronunţat decizii definitive după 2014 ale completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte.

Reprezentații magistraților din cele trei asociații avertizează că, în lipsa unui proiect supus dezbaterii publice, ”supunerea hotărârilor pronunțate până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă noilor căi de atac este de natură a contraveni principiului constituțional al neretroactivității legilor”.

Cele trei asociații mai arată că recursul la ordonanță de urgență este contraproductiv.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a scris draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal.

Tudorel Toader a spus că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.

Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri