Caută
Close this search box.

Dacian Cioloş crede că soluţia pentru România sunt alegerile anticipate

dacian cioloş

Președintele PLUS, Dacian Cioloş, avertizează că bugetul este supravegheat de Comisia Europeană și nu se pot trece pe hârtie cifre neadevărate, cum a fost cazul Greciei înainte de a intra în faliment. Printre soluțiile propuse de Dacian Cioloș pentru a evita o criză economică s-ar număra schimbarea Guvernului și alegeri anticipate.

Întârzie atât de mult pentru că Guvernul a pierdut hățurile în ultimul an. A crescut mult deficitul, nu mai au bani ca să plătească angajamentele pe care le-au luat. Din datele pe care le am, există risc major să înregistrăm un deficit bugetar excesiv. Dacă luăm în considerare și angajamentele, nu doar plățile cash efectiv, așa cum calculează Comisia Europeană deficitul, probabil că au căutat soluții ca să scoată pe undeva cămașa, să reducă cel puțin pe hârtie riscul de deficit și să aibă timp sîă caute bani ca să își acopere angajamentele pentru pensii, salarii, nu mai vorbim de investiții. Investițiile sunt aproape inexistente.

Se îndatorează Guvernul, găsește bani de împrumut tot mai greu după ceea ce au făcut băncilor. Acestea nu mai împrumută Guvernul. Pe piața externă găsesc bani cu dobândă tot mai ridicată.

Iată dificultăți. Dificultăți care vin din incoerența politicii economice, a celei fiscale și practic a lipsei de viziune. Vrei să crești pensiile, salariile dar nu crești bunăstarea. Din păcate, pensii și salarii crescute, dar diferența în plus s-a dus în inflație. E un model economic bazat pe consum și nu pe producție.

Luăm bani cu împrumut, îndatorăm generațiile care vin, ca să plătim pensiile și salariile, ducem banii în consum, consumăm bunuri din import, deci ducem banii în afară. Românii nu câtigă mare lucru, decât pe hârtie.

Din punctul meu de vedere, soluția este schimbarea Guvernului, alegeri anticipate, relegitimarea unor forțe politice în Parlament, care să vină cu un plan de redresare a economiei, ca să nu fie prea târziu. Suntem într-o criză bugetară, e clar. Putem evita criza economică, încă. Dar dacă lucrurile continuă așa… Soluții sunt pentru asta. Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum, la un model economic bazat pe investiții, ca să putem plăti pensiile și salariile. Cred că nu este cazul să le reducem dacă se iau la timp niște măsuri prin care să crească investițiile, să creăm locuri de muncă bine plătite, să oprim „hemoragia” forței de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri