Caută
Close this search box.

Guaido a obținut sprijinul Europei în lupta pentru putere din Venezuela

juan guaido

Agitația internațională în jurul alegerilor anticipate din Venezuela s-a intensificat luni, în timp ce puterile europene l-au recunoscut pe șeful opoziției, Juan Guaido, ca lider interimar, după ce președintele Nicolas Maduro a respins un ultimatum pentru a numi noi alegeri, informează AFP.

Marea Britanie, Franța și Spania s-au numărat printre cele 16 state ale UE care s-au alăturat lui Guaido, urmând pașii principalelor puteri regionale și Statelor Unite, care a refuzat să excludă o intervenție militară în țara din America Latină. Însă, aliatul cheie a lui Maduro – Rusia a acuzat ceea ce a definit drept interferență în țara latinoamericană bogată în petrol, dar săracă, spunând că este o încercare de „a legitima puterea uzurpată”. Guaido a mulțumit fiecărei țări din UE, la rândul său, pe Twitter „pentru sprijinirea tuturor venezuelenilor în această luptă prin care ne angajăm să salvăm democrația, libertatea și justiția statului nostru”.

Susținând legitimitatea sa prin Constituție, liderul Adunării Naționale de 35 de ani a uimit lumea atunci când s-a proclamat președinte interimar pe 23 ianuarie, înființând o luptă tensionată cu Maduro – ambii bărbați mergând la reuniuni masive rivale la Caracas sâmbătă. Guaido încearcă să-l forțeze pe liderul socialist să plece de la putere – etichetat drept dictator de către Occident și vecinii săi din America Latină, după ce a prezidat prăbușirea economică a Venezuelei – cu scopul de a înființa un guvern de tranziție și de a organiza noi alegeri prezidențiale.

În ciuda motivelor lui Guaido, forțele armate – puterea cheie a țării – au rămas loiale lui Maduro. Dar liderul opoziției și-a exprimat încrederea că va câștiga de partea sa ofițerii de rang înalt, după ce sâmbătă i s-a alăturat un general a forțelor aeriene. Guaido nu și-a pierdut timpul construind un sprijin internațional extins, cu administrația sa alternativă care a anunțat că vorbește la Washington în februarie 14 privind răspunsul la „cea mai mare criză umanitară emisferică din istoria modernă”. Liderul opoziției declară că până la 300.000 de persoane sunt expuse riscului de deces din cauza malnutriției și a bolilor după ani de lipsă de alimente și medicamente de bază. Statele Unite și alte țări au promis deja ajutorul umanitar pentru administrația Guaido, deși rămâne de văzut unde și cum poate intra în țară fără sprijinul armatei.

Tânărul parlamentar a acuzat armata că intenționează să redirecționeze ajutoarele stocate în Columbia, Brazilia și pe o insulă din Caraibe neidentificată, pentru a o distribui prin programul alimentar subvenționat al guvernului socialist pentru suporteri. Guaido a apelat la „conștiința” armatei pentru a permite ajutorului să ajungă la cei care au cel mai mult nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri