Caută
Close this search box.

Inspecţia Judiciară anchetează tergiversarea până la prescriere a Dosarului Ţăndărei pe traficul de minori în UK

inspecţia judiciară

Inspecția judiciară (IJ) s-a autosesizat și îi verifică pe judecătorii de la Tribunalul Harghita, instanța care a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei până s-a prescris.

”Confirmăm faptul că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu. Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție pentru judecători care urmează să efectueze verificări prealabile. Menţionăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind aceea <<de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare>> şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor. Sesizarea e doar pentru judecatori. Dacă în urma verificărilor se stabilește că ar trebui să se facă verificari și față de procurori există procedură în acest sens”, au declarat aceleași surse.

Pe 12 februarie, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese și după ce a schimbat încadrările juridice. Decizia nu este definitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010. Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene.

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, Tribunalul Harghita a decis:

”Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracţiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „constituire a unui grup infracţional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanței.
Numai că Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri