Caută
Close this search box.

Macedonia semnează acordul de aderare la NATO

Statele NATO au semnat un acord cu Macedonia, clarificând calea care statul balcanic să devină al 30-lea membru al alianței militare, informează BBC.

Fiecare membru NATO va trebui acum să ratifice protocolul de aderare.

Luna trecută, parlamentul grec a sprijinit o înțelegere care încheie un mandat de 27 de ani pe seama numelui vecinului său nordic. Ei au aprobat numele de Republica Macedonia de Nord. Grecia a blocat aderarea Macedoniei spunând că numele implică ambiții teritoriale.

Regiunea grecească a Macedoniei include un oraș, al doilea ca importanță al țării, Salonic. Parlamentarii greci au aprobat acordul, în ciuda opoziției generalizate din partea publicului. Ministrul de Externe al Macedoniei, Nikola Dimitrov, a declarat că țara își va schimba denumirea „în termen de câteva zile” după semnarea protocolului de aderare. „Acest lucru nu a fost inevitabil – acest lucru nu a fost foarte probabil să se întâmple”, a spus el, lăudând liderii politici de ambele părți care s-au dovedit „imposibilul este de fapt posibil”. „Aceasta este o familie care încearcă să facă lumea noastră mai pașnică și un loc mai bun. Aceasta este o călătorie care ne-a făcut mai maturi … am dovedit că putem să ne asumăm responsabilitatea, să facem față unei probleme și să rezolvăm aceste probleme”, el a spus. „Într-o chestiune de zile, vom rezolva ultima dispută pe care o avem cu oricare dintre vecinii noștri”.

Disputa prelungită a însemnat că până și acum Grecia a blocat încercarea Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri