Caută
Close this search box.

PSD a reînceput să facă promisiuni fantasmagorice românilor, ca şi în campania din 2016

fifor

În plin scandal în Justiţie, când magistraţi din toată ţara au iniţiat acţiuni de protest fără precedent, PSD şi-a scos artileria şi a încercat să mute discuţia pe teme economice, prin declaraţii fantasmagorice legate de Pilonul II de pensii sau Fondul Suveran de Investiţii.

Consilierul Vioricăi Dăncilă – Darius Vâlcov, ministrul de Finanţe – Eugen Orlando Teodorovici sau fostul ministru al Apărării Mihai Fifor au venit cu argumente fără bază reală sau economică.

Tonul l-a dat ministrul Finanţelor, care s-a răstit la Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), după ce acesta a anunţat că majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.

Teodorovici şi-a numit ordonanţa „cel mai curajos act legislativ de după Revoluţie” şi mai că a cerut public demisia lui Lazea de la BNR.

Darius Vâlcov a plusat şi a acuzat că fondurile de pensii private nu sunt investitori şi au randament la jumătate faţă de titlurile de stat. Totodată, Vâlcov afirmă că banii deponenţilor s-au devalorizat.

„Investitorii în România sunt producătorii faimoşi de maşini de la Piteşti şi Craiova, chiar şi cei de la Slatina de cauciucuri şi în toată ţara sunt astfel de investitori, în momentul în care ai în administrare – în administrare, nu un investitor, adică nu a venit cu bani de acasă – aceste şapte companii de care spuneţi dvs, care vezi Doamne, ne sperie că pleacă, nu sunt investitori. Ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii”, a spus Vâlcov.

El a adăugat că „s-au devalorizat acei bani”, iar puterea de cumpărare a banilor contributorilor la aceste fonduri a scăzut. Ceea ce poate fi o afirmaţie corectă, având în vedere inflaţia mare generată de măsurile luate de guvernele PSD-ALDE, însă la fel de evident este că nu este un efect imputabil administratorilor fondurilor.

Consilierul prim ministrului a catalogat drept „o minciună totală” afirmaţia conform căreia fondurile private de pensii au cele mai mari randamente din România, el susţinând că randamentele acestora sunt „la jumătate faţă de titlurile de stat”.

„Dar pentru cele şapte companii randamentul a fost anul trecut de 4,9 la sută. Cu alte cuvinte, ele cu 10 miliarde de euro au produs 200 de milioane de euro pentru 7 milioane de deponenţi şi au produs 100 de milioane de dolari pentru şapte firme”, a susţinut Vâlcov.

Raţionament PSD: Dacă banii de pensii din Pilonul II ajung în spitale şi şcoli ale statului, randamentul va fi mai bun

Sfidând orice logică economică, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a susţinut că la acest moment românii sunt oricum nemulţumiţi de cum li se înmulţesc banii la Pilonul II, aşa că mai bine ei ar fi investiţi cu cap în spitale şi şcoli.

„Nu se distruge fondul de pensii”, a spus deputatul PSD, continuând că banii pot merge în parteneriate public private: „De ce nu în construcţia unui spital?”.

Întrebat cum poate aduce profit construcţia unui spital în acest context, Fifor a răspuns că „nu despre asta este vorba”. „Randamentul era unul care putea fi îmbunătăţit”, a completat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri