Caută
Close this search box.

Trump declară că intervenția militară a SUA în Venezuela este „o opțiune”. Rusia obiectează și cere reținere

Președintele american Donald Trump a declarat că intervenția militară în Venezuela a fost „o opțiune”, în timp statele occidentale au impulsionat presiunea asupra liderului socialist Nicolas Maduro să demisioneze în timp ce Rusia, aliatul statului membru a OPEC, a avertizat împotriva „amestecării distrugătoare”, relatează Reuters.

Statele Unite, Canada și câteva țări din America Latină l-au dezaprobat pe Maduro în litigiul privind realegerea sa de anul trecut și l-au recunoscut pe autoproclamatul președinte Juan Guaido ca lider legitim al țării.

Trump a spus într-un interviu acordat CBS difuzat duminică că intervenția militară americană se află în discuție. „Desigur, este ceva care este în lucru – este o opțiune”, a spus Trump, adăugând că Maduro a cerut o întâlnire cu luni în urmă. „Am refuzat-o pentru că suntem foarte departe în acest proces”, a spus el într-un interviu „Face the Nation”. „Deci, cred că procesul se desfășoară”.

Administrația Trump a emis săptămâna trecută sancțiuni dure asupra firmei petroliere deținute de statul venezuelean, PDVSA, o sursă esențială de venituri pentru țară, care se confruntă cu lipsuri de medicamente și malnutriție.

Maduro, care a supravegheat un colaps economic și exodul a milioane de venezueleni, menține susținerea Rusiei, a Chinei și a Turciei și sprijinul critic al armatei.

Rusia, un creditor major al Venezuelei în ultimii ani, a cerut reținere. „Scopul comunității internaționale ar trebui să fie acela de a ajuta (Venezuela), fără a se amesteca distructiv dincolo de frontierele sale”, a declarat pentru Interfax Alexander Shchetinin, șeful Departamentului pentru America Latină din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Franța și Austria au declarat că îl vor recunoaște pe Guaido dacă Maduro nu răspunde la apelul Uniunii Europene pentru alegeri prezidențiale libere și corecte până duminică seara. „Nu acceptăm ultimatumuri de la nimeni”, a declarat Maduro într-un interviu sfidător postului de televiziune spaniol Antena 3, desfășurat săptămâna trecută și difuzat duminică. „Refuz să fac apel la alegeri acum – în 2024 vor fi alegeri. Nu ne pasă ce spune Europa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri